Fra Lima til Stovner

Fastlege Giovana Pando, opprinnelig fra Lima, stortrives i bydel Stovner.
Foto: stovnerlegesenter.no
Fastlege Giovana Pando stortrives i en av Norges mest mangfoldige bydeler.

Fire dager i uken jobber hun på Stovner Legesenter og en dag på Stovner helsestasjon. Stillingen har hun hatt i flere måneder.

Fra hjemlandet Peru har Pando legeutdanning, og har jobbet i Norge siden 2009.

– Jeg har jobbet på sykehjem på Stovnerskogen, så som lege på et sykehjem på Greverud, og så som kommunelege i Nordre Follo. Så hadde et treårig vikariat i Oslo som fastlege, før jeg begynte her på Stovner, sier hun til Utrop.

Her trives hun veldig godt, siden hun også kommer fra en annen kultur.

– Her har vi en stort legesenter og hyggelige kolleger, hvor vi er ti leger tilsammen. For meg er det ganske interessant å jobbe med folk fra ulike steder. Så liker jeg også å prate med folk.

Helt ulike jobbforhold

I fødebyen Lima jobbet Pando som turnuslege i et lite sykehus, men sammenliknet med norsk helsevesen er forholdene helt annerledes.

– Hva vil du si er de viktigste forskjellene?

– I Norge har man mye bedre struktur, og spesielt for oppfølging av pasienter. Her i Norge har man også et offentlig finansiert helsevesen. I Peru har man ikke den samme type velferdsstat.

Viktig å lære seg språket

For å få godkjent legetittelen sin måtte Pando både gjennom ekstrautdanning og lære seg norsk språk.

– For meg er språk spesielt viktig, siden dette er en jobb hvor man har fysisk kontakt. Språk er også en inngangsport for å integrere seg når man er ny i dette landet.

For Pando var den kulturelle biten mer utfordrende enn den språklige biten.

– Jeg gikk alle trinn og tok samtlige eksamener på Blindern. Men så var det å komme inn i samfunnet, og skaffe seg jobb i forhold til kvalifikasjoner. Førstejobben jeg fikk i Norge var i en barnehage. Så ble språkkunnskapene bedre, og da gikk jeg i gang med godkjenningsprosessen av utdanningen fra hjemlandet. Alle som kommer fra et tredjeland må gjennomgå denne prosessen, som er ganske langvarig.

Ser oftere diabetes

Stovner er en Norges mest mangfoldige bydeler. Som lege ser Pando de samme plagene som blant gjennomsnittsbefolkningen, om enn med et unntak.

– Her er det mer diabetes, så det er noe vi er ekstra oppmerksomme på.

– Hvilke planer har du videre som lege?

– Jeg vil gjerne bli ferdig med spesialisering i allmennmedisin, og så har jeg jo tenkt å bli værende her på legesenteret.