Alliansen-lederen nekter straffskyld: – Jeg hater ingen

Hans Jørgen Lysglimt Johansen skal i Oslo tingrett tiltalt for hatytringer.
Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen er tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd. Han nektet straffskyld da saken mot ham startet tirsdag.

Lederen av Alliansen sitter de kommende to ukene på tiltalebenken for antisemittiske eller rasistiske ytringer på tidligere Twitter, Tiktok, Instagram og videotjenesten Bitchute fra 2017 til 2021.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt i denne tiltalen. Jeg hater ingen, sa 52-åringen i Oslo tingrett tirsdag, skriver TV 2.

Påtalemyndigheten mener også at Johansen har bedrevet grovt Nav-bedrageri og forsikringsbedrageri. Statsadvokat Carl Graff Hartmann leste opp tiltalen i rettssalen tirsdag formiddag.

52-åringen fra Fredrikstad er tiltalt for å ha svindlet til seg 665.000 kroner i dagpenger fra 2017 til 2019 ved å gi uriktige opplysninger til Nav, samt for forsikringsbedrageri mot DNB, skriver Dagbladet.

Skjønner ikke hele tiltalen

Retten gikk gjennom flere av tiltalepunktene som gjelder hatytringer. Johansen erkjente seg ikke skyldig på flere av disse, men innrømmet at noen av hans tweeter kan være smakløse.

Han mener uansett at utspillene hans er beskyttet av ytringsfriheten – og dermed ikke kan straffes.

– Ytringsfriheten er helt sentral i et demokrati. Derfor er det nødvendig å verne om den. Men samfunnet har også en plikt om å beskytte utsatte grupper mot hatefulle ytringer, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann til TV 2.

Han mener hvorvidt ytringsfriheten beskytter Lysglimt Johansen, blir et veldig viktig punkt for retten å avgjøre.

Rettsovergrep

I tillegg nektet Lysglimt Johansen flere ganger å svare dommeren på skyldspørsmålet, og sa han ikke skjønte alle tiltalepunktene og ba om å få stille spørsmål ved disse – noe han ikke fikk.

– Nå må du være stille, sa dommer Helen Ingebrigtsen til Johansen, ifølge Dagbladet , da 52-åringen hadde avbrutt henne gjentatte ganger.

Til NRK sier Johansen at han mener han utsettes for et rettsovergrep

– Det er derfor jeg har prøvd å bryte inn flere ganger og ta dette med dommeren. Men dessverre er dette avtalt spill. Det er avtalt spill mellom dommeren og mine advokater, at det er sånn det skal være, for hun vil ikke ha forstyrrelser i sin prosess, sier 52-åringen.

Filmer seg selv

– Han nekter straffskyld etter hele tiltalen, det være seg bedrageridelen og det som går på hatefulle ytringer, sa Johansens forsvarer, advokat Robert Antonsen, til NTB i forrige uke.

Johansen ønsket å filme sin egen forklaring i rettssalen, noe han ifølge Dagsavisen fikk rettens tillatelse til.

Filmingen får foregå under forutsetning av at Johansen ikke begynner å agitere til sine følgere under rettsforklaringen. Han planlegger å publisere forklaringen. Han ønsket også å strømme direkte, men akkurat den delen fikk han avslag på.

(©NTB)