Ett år etter migrantforliset utenfor Hellas: Hundrevis av familier venter fortsatt på svar

– Vi trenger å finne ut hvem som er ansvarlig og få en slutt på voldsspiralen ved Hellas' grenser, sier Judith Sunderland i Human Rights Watch.
Fredag var det ett år siden en båt med rundt 750 migranter om bord forliste utenfor Hellas. Kun 82 lik er funnet, og HRW mener lite er gjort i etterforskningen.

– Jeg var så, så heldig, sier Ali Elwan til AP. Han er en av 104 personer som overlevde forliset.

Han oppholder seg i Athen og tar strøjobber mens han venter på at asylsøknaden hans skal behandles.

750 om bord

Elwan forteller at hendene til desperate mennesker i vannet klamret seg fast til kroppen hans. Til tross for at han er en dårlig svømmer, klarte han å holde seg flytende i tre timer, lenge nok til å bli reddet opp av vannet.

Om bord i fisketråleren Adriana var omtrent 750 mennesker som skulle smugles fra Nord-Afrika til Europa. Båten sank i internasjonalt farvann, omtrent 75 kilometer fra den greske byen Pylos. Kun 82 lik har blitt hentet opp av vannet. Mer enn 500 mennesker er fremdeles savnet.

Elwans kone og barn er i Kairo, og han forteller at han stadig blir oppringt av personer som lurer på hva som har skjedd med deres familiemedlemmer.

– Vi dro hjemmefra for å få et bedre liv, men så langt vet ikke disse familiene noe om hva som har skjedd, sier han.

– Helt samvittighetsløst

– Det er helt samvittighetsløst at så lite har skjedd med etterforskningen på ett år, sier Judith Sunderland i Human Rights Watch (HRW).

Hun sikter særlig til etterforskningen av den greske kystvaktens rolle i forliset.

– Vi trenger å se en troverdig prosess for å finne ut hvem som er ansvarlig og få en slutt på voldsspiralen ved Hellas’ grenser, sier hun.

Også Amnesty reagerer på greske myndigheters respons på forliset.

– Hundrevis av familier venter fremdeles på sannheten om hva som har skjedd med deres kjære, sier Adriana Tidona i Amnesty.

AP har forsøkt å få kommentarer fra både greske immigrasjonsmyndigheter og kystvakten, uten å få svar.

Avviser tauing

Kystvakten hadde flere fartøy i området da migrantbåten forliste. De har tidligere lagt ansvaret på menneskesmuglere, som hadde stappet båten full av mennesker. Mange av dem ble plassert i et rom som er ment til å oppbevare fisk, ifølge kystvakten.

Elwan mener derimot at båten forliste på grunn av kystvaktens feilslåtte forsøk på å taue den. Amnesty og HRW mener det samme. Kystvakten har avvist at de forsøkte å taue båten.

– Hvis du finner båten, vil du se at tauet fremdeles er festet til den, hevder Elwan. Fisketråleren ligger riktignok på havets bunn.

Sjøfartsmyndigheter begynte å etterforske saken i juni i fjor, og greske myndigheter startet en gransking i november. Det har foreløpig ikke kommet noe informasjon om hvor disse prosessene står.

Overlevende stilt for retten

Samtidig ble ni overlevende stilt for retten, mistenkt for å ha forårsaket forliset. Men en dommer forkastet saken kort tid etter at den begynte. Grunnen var at forliset skjedde i internasjonalt farvann, og dommeren mente derfor at domstolen ikke hadde myndighet til å behandle saken.

HRW og Amnesty satte spørsmålstegn ved hvor rettferdig rettssaken var, særlig fordi etterforskningen av kystvakten ikke er sluttført.

– Greske myndigheter må få fortgang i etterforskningen av kystvaktens rolle i denne hendelsen og sørge for rettferdighet for alle de involverte, sier Tidona i Amnesty.

(©NTB)