Nettavisen felt i PFU etter klage fra moské

Nettavisen ble klaget inn av Rabita-moskéen for "kampanjejournalistikk".
Foto: Skjermdump/Nettavisen
Nettavisen ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av moskéen Rabita for artikler som "opplevdes som svertekampanje". Nå er avisen felt.

Ifølge moskéen har Nettavisen hatt en kampanje mot dem som omfatter mange overtramp og brudd på Vær varsom-plakaten (VVP), ifølge Journalisten.

Artikkelen har tittelen «Forskerne kobler Rabita til det muslimske brorskapet: – Vil endre samfunnet».

Rabita er kritiske til at de blir koblet til det muslimske brorskapet.

– For menigheten vår oppleves ikke denne dekningen som beskjeden. Kampanjen har vært en svært stor belastning for oss, ikke bare på grunn av omfanget. Grovheten i anklagene har vært vel så belastende. I månedsvis har kvinner, menn, barn og eldre i vår menighet måtte forholde seg til påstander om at deres hjem utenfor hjemmet slett ikke er et trossamfunn, skrev Rabita i en pressemelding.

Feilsitering gjorde utslaget

Nettavisen avviser på sin at avisens journalistikk om Rabita var en kampanje, og sier artikkelen var basert på et stort antall forskningsbaserte kilder.

– Som overordnet observasjon vil vi påpeke at Rabitas håndtering av denne saken dokumenterer hvordan Rabita aktivt har forsøkt å unngå Nettavisen i nær sagt alle sammenhenger. Dels ved å svare med taushet, dels ved å legge ut ‘svar’ på sosiale medier. Og altså i denne konkrete saken, å ville rette opp feil ved å henvende seg til andre medier – med journalister som kanskje er mindre oppdatert eller mindre kritiske enn Nettavisens, skrev Nettavisen i et tilsvar til PFU.

En feilsitering av en kilde, som siden ble rettet opp og beklaget, gjorde at utvalget var i tvil, men til slutt falt et flertall ned på at Nettavisen har brutt god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkt 3.2, om faktakontroll.

– For min del er det viktig om jeg skal være med på fellelse, at det ikke handler om kildebredde, sa utvalgsleder Anne Weider Aasen, ifølge Journalisten.