Det er langt på overtid. Nå må Norge stå opp for et fritt Palestina, på ordentlig!

Norge må gjøre mer, og ta ansvar som den humanitære stormakten vi tradisjonelt sett er, skriver Simen Bondevik i dette innlegget. (Bilde fra demonstrasjonen i Oslo)
Foto: Ingivld Mjøen Sausjord, Palestinakomiteen
De humanitære lidelsene på Gaza-stripen som følge av Israels folkerettsstridige krigføring enorme. Siden 7. oktober er minst 100.000 mennesker drept, skadet eller savnet i Gaza. Det er langt på overtid at Norge på ordentlig står opp for et fritt Palestina, på ordentlig!

Den internasjonale domstolen har etter Sør-Afrikas søksmål mot Israel advart mot faren for folkemord, og krevd at Israel skal iverksette alle tiltak for å forhindre at det skjer. Norge, som anerkjenner folkeretten, internasjonale lover og FN, er forpliktet av kjennelsen til å gjøre alt i vår makt for å forhindre et folkemord på den palestinske befolkningen.

Gjennom generasjoner har israelske myndigheter etablert et regime som systematisk diskriminerer den palestinske befolkningen for å få kontroll over land og ressurser. Dette har blitt slått fast av en grundig analyse av israelske myndigheters overgrep mot palestinerne fra Amnesty Internationals juridiske eksperter. Israelske myndigheter er ansvarlig for omfattende og systematiske menneskerettighetsbrudd og brudd på internasjonal humanitærrett ovenfor den palestinske befolkningen.

Dessverre er ikke det politiske flertallet i Norge klare nok på støtten til et fritt Palestina.

Dessverre er ikke det politiske flertallet i Norge klare nok på støtten til et fritt Palestina. Dette så vi for eksempel når stortingsflertallet stemte nei til å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat nå, og heller ville gjøre det “først når det kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess”. Det er ikke i nærheten av nok. Norge må anerkjenne Palestina som en selvstendig stat umiddelbart! Ved å anerkjenne Palestina som en egen stat vil for eksempel flere av Israels brutale krigshandlinger kunne bli straffeforfulgt.

Salg av norskproduserte våpen til Israel må også stoppes umiddelbart. Over 1.800 rakettkastere produsert av norske Nammo, som staten eier 50% av, er solgt til Israel og brukt av israelske myndigheters krigføring mot Palestina. Dette kan ta slutt hvis politikerne er villig til å gjøre noe med det. Norge må kreve sluttbrukererklæring med re-eksportklausul av alle land vi eksporterer våpen til.

Politikerne på Stortinget må også legge fra seg den irrasjonelle frykten for å bruke boikott som virkemiddel. Staten Israel nekter å rette seg etter FN-resolusjoner og internasjonal lov, og går fri for internasjonale sanksjoner. Som et effektivt og fredelig virkemiddel i kampen for å få slutt på Israels ulovlige okkupasjon og forhindre flere folkerettsbrudd bør Norge boikotte, deinvestere og sanksjonere (BDS) staten Israel.

Situasjonen er kritisk for titusenvis av mennesker. Norge må gjøre mer, og ta ansvar som den humanitære stormakten vi tradisjonelt sett er. Det holder ikke å bare synes synd på mennesker i en kritisk situasjon. Palestinere trenger konkret politisk handling fra norske myndigheter, for å få slutt på Israels brutale okkupasjon og krigføring.