Tyrkia og Kobani i Vestens og NATOs øyne

Tyrkia er et av de merkeligste landene som fengsler fredelige mennesker anklaget for terrorisme.
Foto: Boris Niehaus
Noen kan ha sagt at det ikke er nødvendig å sammenligne en liten by i det nordøstlige Syria med et stort land som Tyrkia.

Kobani er en liten by i størrelse og befolkning i forhold til Tyrkia, men den er stor i gjestfrihet, fremskritt og standhaftighet mot terrorisme. Kobani har blitt et stort navn etterhvert.

Året 2014 er ikke langt unna minnene våre da ISIS var ferdig med å okkupere enorme områder i Irak og Syria. Den beveget seg mot byen Kobani og beleiret den. På den tiden, for første gang i Midtøstens historie, tok de kurdiske mennene og kvinnene side om side og kjempet mot de voldelige terrorgruppene. Mens Tyrkia, under ledelse av Erdogan, ventet på å se byens fall for å glede seg over de syriske kurdernes nederlag.

Jeg kan ikke beskrive det bildet bedre enn den franske tøffe krigsfotografen Mathilde og hennes film “Girls of the Sun” eller filmen støttet av Hillary Clinton, “The Daughters of Kobani”, som beskriver de flotte, vakre og tøffe jentene, i krigen mot ISIS.

På det tidspunktet nektet Erdogan å åpne dørene for tillate transport av mat og våpen til den beleirede byen Kobani, mens stemmene til de kurdiske lederne og folket steg i gatene i Tyrkia og krevde at Erdogan skulle stoppe sin støtte til ISIS og byen Kobani. Men Erdogan, i stedet for å svare på oppfordringene om å bekjempe terrorisme, arresterte kurdiske ledere i Tyrkia, anklaget dem for å støtte terrorisme. 

Tyrkia er et av de merkeligste landene som fengsler fredelige mennesker anklaget for terrorisme og behandler sårede terrorister på sine sykehus (etter tyrkiske media under ISIS- tiden). 

Kobani-saken i Tyrkia er en kjent rettsasak. Noen av de mest kjente kurdiske ledere i Tyrkia var blant dem som demonstrerte. Salahattin Demirtas, Figen Yüksekdağ og Ahmet Türk ble arrestert av Tyrkia og fengslet. De ble dømt til flere tiår i fengsel bare på grunn av demonstrasjoner mot ISIS og deres støttespillere.

Til slutt ble Kobani et utgangspunkt for å få slutt på ISIS fullstendig. I dag er en kurdisk administrasjon født fra kampen i byen Kobani, styrt av en midlertidig grunnlov. Denne grunnloven regnes som en av de fineste grunnlovene i regionens historie når det gjelder frihet, demokrati, rettferdighet og likhet blant alle grupper av mennesker. I tillegg til likestilling mellom menn og kvinner og frihet til å velge religion eller livssyn.

Den autonome administrasjonen i regionen bestemte seg for å holde generelle valg for å danne en valgt lokal regjering og et folkevalgte parlament for å etablere grunnlaget for demokrati og valgfrihet. Herfra steg Erdogans sinne igjen, og han truet med å angripe regionen hvis den forsøkte å velge demokratiets vei.

Jeg lurer på når Vesten og NATO kommer til å hindre Tyrkia fra å true demokrati, frihet og  disse menneskene som ofret sitt blod for verden mot ISIS?