- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Utrop var blant mediene som henviste til saken om 13-årige “Lisa” fra Marzahn, Berlin-bydelen med et stort antall innvandrere med russisk bakgrunn (illustrasjonsbildet).
Saken om “Lisa” har ifølge den britiske avisen The Guardian skapt store overskrifter. Foreldrene til tenåringen meldte henne savnet 11. januar etter at hun ikke dukket opp på skolen. 30 timer senere dukket hun opp igjen med skader i ansiktet, og fortalte foreldrene at hun hadde blitt angrepet av menn med opprinnelse i Nord-Afrika eller Midtøsten.
Utenriksministeren inn på banen
Nyheten om den angivelige seksuelle minshandlingen gikk som en farsott på sosiale medier blant Berlins tysk-russiske miljø, og skapte enorm oppstyr og sinne i kjølvannet av nyttårsovergrepene begått av migranter i Köln. Tysk-russiske grupper holdt en protest som ble støttet av høyreradikale grupper som Bärgida. I tillegg holdt det høyreekstreme NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) også støttedemonstrasjoner i Marzahn til støtte for “Lisa”.
Russiske statlige medier plukket opp saken, og forverret stemningen etter et TV-intervju, hvor jentas slektninger hevdet anklagen ikke ble undersøkt videre.
Saken kom opp på høyeste politiske nivå, hvor den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, kom med sterk kritikk av tyske myndigheter.
– Nyheten om at “Lisa” forsvinning ble holdt hemmelig i svært lang tid. Jeg tenker dette skyldes politisk korrekthet, uttalte Lavrov under en pressekonferanse.
– Anklagene var usanne
Etterhvert har det kommet frem at anklagene om seksuell mishandling var usanne. Søk på 13-åringens mobiltelefon viste at hun hadde tilbrakt størsteparten av de 30 timene hos venner.
– Hun har innrømmet at den angivelige voldtekten skjedde aldri, uttalte talsmannen for påtalemyndigheten i delstaten Berlin, Martin Steltner, til The Guardian.