- Han skal få flyktninger i arbeid - 20.01.2017
Petter Stordalen har stilt med gratis hoteller og Arne Hjeltnes er konferansier. Aiman Shaqura (35) driver prosjektet Give a Job som blir arrangert i de største norske byene og er Norges største integreringsarena. Målet er å få til det som kan være en stor utfordring i Norge: Å skaffe flyktninger arbeid.
– Jeg vet selv hvor utfordrende det kan være å få seg en jobb i Norge, men samtidig også hvor mye det betyr. Om en person kommer i arbeid, er det ikke bare en person som jobber. Det vil få ringvirkninger for hele familien og åpne dører for veldig mange andre, forteller Shaqura.
– Har en energi vi trenger
Den 23. januar blir Give a Job arrangert i Oslo kongressenter der over 500 flyktninger skal møte norske arbeidsgivere. Arne Hjeltnes var med å starte Give a Job og skal lede programmet:
Fabiola Niyomukiza
– Jeg er med på Give a Job fordi det er en utrolig god ide, å koble næringslivet og flyktninger. Dette handler om å koble folk som er fantastiske ressurser. Flyktningene har en energi og kompetanse som det norske samfunnet trenger, jeg har møtt eksempelvis sivilingeniører fra Syria, forteller Arne Hjeltnes. Give a Job har tidligere blitt arrangert i Trondheim, Kristiansand og Stavanger. Til nå har prosjektet introdusert over 1500 flyktninger og næringsliv for hverandre. Hjeltnes og Shaqura har med seg blant andre Oslo-ordfører Marianne Borgen og Geir Lippestad, byråd for næring og utvikling som innledere på Give a Job i Oslo.
Kom selv som flyktning
Aiman Shaqura har tatt et fri-år fra forretningsvirksomheten sin og jobber frivillig med Give a Job på heltid. Familien til Aiman Shaqura kommer opprinnelig fra Palestina. Shaqura har master i økonomi fra England og har startet fem selskaper, blant annet Moelv Bil, som omsatte for rundt 50 millioner kroner i 2015 og har blitt kåret til gasellebedrift fire år på rad. I tillegg driver han med rådgiving til bedrifter som ønsker å snu resultatene sine. Han kom selv til Norge som flyktning og startet på helt bar bakke:
– Da familien min og jeg kom til Norge, hadde vi ingen ting. Vi var på flukt i over ti land og plutselig befant vi oss på Toten midt på kalde vinteren. Vi kunne ikke språket, kjente ikke kulturen og visste ikke hvordan samfunnet fungerer, forteller han:
– Det var veldig tøft for en ni-åring. Jeg husker da vi skulle reise på skoletur, som kostet 50 kroner, så var jeg ”syk” hver gang. Jeg husket jeg så inn gjennom vinduene på klassekameratene mine som hadde så mye og spiste godteri. Vi hadde ingen ting da, forteller gründeren.
Møter arbeidsgiverne direkte
En av de største utfordringene for de som kommer som flyktninger til Norge, er at de mangler nettverk. Svært mange får jobbene sine i Norge via kontakter. Give a Job fungerer som en krysning mellom en gallamiddag og speed-dating, der flyktningene får møte arbeidsgiverne ansikt til ansikt på stands, men også over en helaftens middag:
– Vi hopper over ledd som NAV og søknader på epost. Vi kutter ut alle mellomleddene, uten at jeg sier de er i veien. Det handler om mennesker som møtes. Det er en ny arena. Det er ikke hver dag en flyktning møter beslutningstakere direkte, forteller Shaqura og legger til:
– Flyktningene kan ikke alltid spillereglene i Norge. Det merkes i alt fra bolig, jobb og kommunikasjon. Her får de kontakter og nettverk. De potensielle arbeidsgivere som kommer på arrangementet, forventer å møte flyktninger som ikke er flytende i norsk og ikke har flere referanser i Norge. Arbeidsgivere som møter opp, har en annen innstilling til hvem de skal møte. Bedriftene ser etter ressurser og ser forbi navn og gebrokken norsk, forteller Shaqura.
Ble kalt sotrør
Shaqura mener at om en jobber hardt og fortsetter tross avslag etter avslag, så er det gode muligheter i Norge for flyktningene. Selv opplevde han å bli kalt sotrør og få dører slengt i fjeset da han som 11-åring og helt ny i Norge startet sin første jobb:
– Jeg fikk tak i noen julenek som jeg skulle selge. Jeg stod på torget, uten å kunne norsk, uten å kjenne noen og fikk ikke solgt noen ting. Det var da jeg bestemte meg for å ta med meg julenekene på et hullete akebrett og gå fra dør til dør, forteller Shaqura og fortsetter:
– Noen kjøpte julenek, mens andre slengte døra i fjeset og ba meg om å reise tilbake til Sahara. Men til slutt fikk jeg solgt alle nekene, sier totningen. I tillegg til skole fortsatte han med småjobber som å pusse sko. På videregående hadde han fem jobber samtidig på det meste. Før skolen ryddet og vasket han REMA-butikker, etter skolen jobbet han på blant annet Burger King og i helgene jobbet han som støttekontakt og svømmevakt. Pengene brukte han til å finansiere økonomiutdanning i Oxford.
– Norge er mulighetenes land
Aiman Shaqura bruker erfaringene han og familien gjorde seg da de kom som flyktninger, i Give a Job. Han mener at Norge er mulighetenes land, men at det vil bli tøft for dem som kommer som flyktninger:
– Skal du lykkes i Norge, handler det mye om hvordan du takler motgang, og at du ikke gir deg tross mange avvisninger. Jeg vil si at livet i Norge kan deles i to: med og uten jobb. Har du ikke jobb, er det veldig vanskelig her. Da blir du stående utenfor. I det øyeblikket du har jobb, får du nettverk, venner og blir en del av samfunnet. Det er så utrolig mange jeg møter som har kommet som flyktninger som er villige til å ta hva som helst av jobber, selv om de har høyere utdanning.
Give a Job handler om å se at mennesker er ressurser og ikke en belasting, sier gründeren.
Les mer under bildet!
Gikk rett inn i fast jobb
Finn Schløsser-Møller driver regnskapsbyrået Digitall Midt-Norge. På Give a Job møtte han en regnskapsfører fra Burundi som han ansatte fast: – Flyktninger er vant til forandring, og det er noe vi ser etter, sier styrelederen.
Finn Schløsser-Møller er partner, forretningsutvikler og styreleder i regnskapsbyrået Digitall Midt-Norge. Han endte med å finne en regnskapsfører som han ansatte fast, etter å ha deltatt på Give a Job i Trondheim:
– Hun kommer opprinnelig fra Burundi, har regnskapsbakgrunn og utdanning fra Norge. Før jeg møtte henne hadde hun sendt svært mange søknader uten å få jobb, sier han og legger til:
– Hun er en av flere viktige ressurser i selskapet vårt og vi ville aldri ha kommet i kontakt med henne uten Give a Job. Det var tilfeldigheter som gjorde at vi møttes, forteller Schløsser-Møller.
Ser etter endringsvilje
Han forteller at regnskapsbransjen er i stor endring, og at det er nettopp mennesker som er vant til omstillinger som er viktige for hans selskap:
– Flyktninger har en god basis for å håndtere forandringer og er vant til utfordringer. Det er en god holdning og basis i en jobb. Du er ikke bedre enn hvordan du kan utnytte din kunnskap på og måten du lærer selv. Vi ser mer etter den typen mennesker, heller enn dem som har en typisk og A4 CV, som kanskje har brent seg fast i uvaner.
– Hva tenker du om prosjektet Give a Job?
– Det er positivt at det er et så sosialt arrangement med middag på kvelden. Rundt bordet treffer en folk fra andre kulturer. Da får en et annet inntrykk og blir kjent på en helt annen måte. Jo mer de tilrettelegger for at man faktisk kan møte personer og prate og bli kjent, jo bedre er det. Det er først da en kan se hva som faktisk bor i den enkelte, sier Finn Schløsser-Møller.
– Føler oss som mennesker
Omar Elhamza fra Syria fikk jobb på Clairon hotell etter å ha deltatt på Give a Job i Stavanger. 23-åringen sier dette om prosjektet:
– Jeg syns det er veldig bra, og det er bra for arbeidsgiver at vi kan snakke med dem direkte og vise våre kvalifikasjoner. Vi leverte søknader og CV til flere arbeidsgivere. Om de har plass, kan de prøve å gi deg jobb. Det var flere som fikk jobb. Jeg fikk arbeid på grunn av Give a Job.
– Hva betyr dette for deg?
– Jeg syns det er veldig viktig å ha et arrangement som dette. Vi kommer fra andre kulturer og vet ikke hvordan vi skal snakke med arbeidsgiver eller hva som er best framgangsmåte for å søke jobb. Vi har ofte ikke mye erfaring, og da er det vanskelig.
– Hvilken rolle spiller det for deg å ha en jobb?
– Om du går rundt uten arbeid i lengre tid, føler du deg som en vekt på samfunnet. Når du kommer i arbeid føler du deg som et menneske igjen. Du får nettverk venner og lærer språket. I stedet for å bare sitte hjemme.
– Hva er ditt mål i Norge?
– Å bli aktiv i samfunnet, gi tilbake det jeg har fått og gjøre ferdig studiene mine. Jeg vil ikke bare sitte hjemme og motta, men gi tilbake. Alt vi trenger er en sjanse til å vise ja vi kan, og Give a Job har gitt oss den sjansen.
Fakta om Aiman Shaqura
• Har palestinsk bakgrunn og kom til Norge som flyktning i 1991
• 35 år og er styreleder i fire selskaper og daglig leder i fem
• En av hans bedrifter, Moelv Bil, ble kåret til gasellebedrift fire år på rad
• Har tatt permisjon i ett år for å drive Give a Job på frivillig basis
Fakta om Give a Job
• Arrangement der flyktninger møter arbeidsgivere direkte
• Så langt har 1500 flyktninger i Stavanger, Kristiansand og Trondheim blitt introdusert for næringslivet
• Formålet er at flyktninger skal komme i arbeid og Give a Job er drevet på frivillig basis
• Støttet av blant andre Petter Stordalen og Hero Norge