Bollywood i eventyr-Norge!

Dagen for undertegnede startet tidlig. Veldig tidlig. Antagelig også før de fleste fuglene rakk å strekke på vingene sine. Etter at morgenens andre kaffekopp er skylt ned i systemet, går omsider heisdøren i hotellets lobby opp. Der står Manoj Bajpai, årsaken til den litt uvanlig tidlige starten på dagen. Dette er ingen hvem som helst, men faktisk en av de største skuespillerne i Bollywood, verdens største filmindustri. Bajpai er i Norge som æresgjest for den årlige filmfestivalen, Bollywood Fest. Han er ikledd jeans, t-skjorte og bærer en trendy veske. Ingen dress, ikke noe slips, ikke et snev av noe som kan ligne arroganse. Skuespilleren viser seg å være en jordnær og hyggelig mann uten det minste tegn til nykker som man lett kan forvente av en med hans kaliber og status.

– Jeg bryter grenser!
Bajpai kommer opprinnelig fra en landsby i delstaten i Bihar i India. På spørsmål om hvor lenge han har vært i bransjen, ser han nesten drømmende ut i luften før han svarer. – 13 år. Jeg har holdt på i 13 år nå. Det begynner visst å bli noen år, sier han smilende. Bajpai startet sin skuespillerkarriere med teater og fikk etter hvert en rekke roller i ulike tv-serier. Han gjorde seg for første gang bemerket på det store lerretet i den kontroversielle filmen “Bandit Queen”. Filmen fra midten av 90-tallet er basert på en sann historie som i sin tid gikk verden rundt.
Bajpai forteller at etter ”Bandit Queen” skjedde det ikke så mye med hans karriere de neste to årene. Det var først med ”Satya” (fra 1998), filmen han vant en prestisjetung pris for, at hans karriere for alvor skjøt fart. Rollen hans i denne filmen var som en hissig og dyster mafiaboss, og var slettes ikke en glamorøs helterolle, som mange vil forbinde med Bollywood. Etter dette stod rollene nærmest i kø for skuespilleren.
– Jeg har alltid hatt et lidenskapelig forhold til skuespill. Da mulighetene åpnet seg etter ”Bandit Queen” og ”Satya”, bestemte jeg meg for å satse på kino fremfor teater, siden kinofilmer har en langt større rekkevidde ut mot publikum. Bajpai forteller videre at selv om han stadig får tilbud om ulike roller, er han svært selektiv. Dette er ikke for å være vanskelig overfor folk i bransjen, men rett og slett fordi han vil gjøre noe annerledes. – Jeg bryter grenser, sier han og ler. Bajpai innrømmer at han alltid tenker tusen ganger før han takker ja til en filmrolle. Dette er rett og slett fordi han ønsker å styre unna stereotype roller som den perfekte og ufeilbare helten. – Det at jeg med årene har spilt så mange “utradisjonelle” roller som jeg har mottatt så mye anerkjennelse for, har også vært med på å starte en slags trend i bransjen. I dag er det blitt mer akseptert for en skuespiller å ta slike roller enn det var for noen få år siden.

Krigsfilm mot krig
– Hva kan vi se frem til fra Manoj Bajpai i den kommende tiden?
Bajpai ser spent frem til lanseringen av filmen “1971”, som er i siste produksjonsfase nå. – Handlingen er lagt til krigen mellom India og Pakistan i 1971, forteller han. – En gruppe indiske soldater er blitt fanget i Pakistan, og jeg spiller rollen til majoren som forsøker å redde soldatene sine. Fra tid til annen lages det krigsfilmer i India som har et anti-pakistansk innhold, men dette er ikke tilfellet med ”1971”, presiserer skuespilleren alvorlig. – Denne filmen er heller en protest mot all krig. En protest mot selve systemet som sender ut sine unge i krig, for deretter å bare glemme dem.

Eventyrlandet Norge
– Dette er din første tur til Norge. Hva har du gjort, nå som du har vært her i noen dager?
– Shoppet!! Bajpai lener seg bak og ler høyt. – Det har blitt en del shopping, ja. Ellers fikk jeg gjort en del sightseeing, og jeg har til og med fått anledning til å reise på cruise til Danmark. Det var første gangen, så det var gøy å få oppleve litt av Danmark også. Ellers var det en overveldende følelse å få møte mine fans her i Norge. Det varmer alltid å bli satt pris på så langt hjemmefra.
– Under åpningen av årets Bollywood Fest sa du noe om Norge og eventyrland?
Manoj Bajpai blir igjen litt drømmende i blikket. – Det er noe annerledes med lyset her i landet, litt skyer og når mørket faller på… Det er behagelig med så få mennesker i gatene. Og så en slik flott arkitektur. Det er jo som hentet ut fra et eventyr! Jeg hadde ikke forestilt meg at det fantes et slikt sted i vår tid.

UNDERSAK
Pakistansk stjernedryss

I anledning Pakistans nasjonaldag 14. august var flere av de største pakistanske stjernene kommet hele veien til Norge for å møte sine trofaste tilhengere. Arrangementet fant sted i Ekeberghallen med en høytidelig åpning, hvor blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg, Odd Einar Dørum og ordføreren i Oslo, Per Ditlev-Simonsen talte til publikum. Senere på kvelden var det eksplosiv stemning i lokalene da de pakistankse artistene stod for underholdningen. Arrangørene var svært positivt overrasket over det store oppmøtet på rundt 9 000 personer. Dagen etter fikk fansen anledning til å treffe flere av stjernene i butikken Bollywood.no. Flere fans ventet utålmodig utenfor mens artistene skrev autografer og ble fotografert av de ivrige fremmøtte inne i de tettpakkede lokalene.