Hva skal du gjøre på til høsten?

Videregående skole som privatist
Visste du at du kan ta eksamen ved videregående skole som privatist? Er du litt selvsikker på at du kan lese hjemme uten å følge undervisningen på skolen, så kan du melde deg til eksamen som privatist. Privatisteksamen arrangeres to ganger i året ved videregående skoler som har den studieretningen du tar utdanning på. Du må selv melde deg opp til eksamen. Kontakt lokal skole for eksakt informasjon. Oppmeldingsfrist er 5. – 15. januar og 5. – 20. september.
Finansiering: Pris per eksamen ved videregående skole er ca. kr. 300,-.

Privat gymnas og fjernundervisning
Oversikt over private videregående skoler finner du her: www.kvasir.no/c/biz/branch/edu/priv
Oversikt over fjernundervisning finner du her: www.kvasir.no/c/biz/branch/edu/dist
Finansiering: Husk at det koster penger å gå på en privat skole, og du må regne med å ta opp lån fra Lånekassen.

Folkehøyskole i Norge eller utlandet
Visste du at du kan gå på folkehøyskole i andre nordiske land og få lån og stipend fra Lånekassen? Du velger linjer innen alt fra foto, video, media, sport og psykologi til teater og musikk.
Folkehøyskoler i Norge:
www.folkehogskole.no
Folkehøyskoler i Sverige:
www.fin.fhsk.se
Folkehøyskoler i Danmark:
www.ffd.dk
Finansiering: Lånekassen gir støtte til å studere ved folkehøyskoler i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Jobbe frivillig i Europa
Volontørtjeneste gjennom EU-programmet UNG i Europa gir deg muligheten til å jobbe frivillig i et EU-land i 6-12 måneder. Du får arbeidserfaring, lærer språk og blir kjent med en ny kultur. Du kan jobbe med det meste, for eksempel på barnehjem, eldre hjem, fritidsklubb, osv. www.ungieuropa.no
Finansiering: Programmet er gratis, noe som betyr at reise, opphold, forsikring, språkkurs og lommepenger blir dekket av programmet

Siviltjeneste i Norge eller utlandet
Du kan avtjene 12 av 14 måneder med siviltjeneste i utlandet. Sivilarbeidere kan skaffe seg oppdragsgivere selv. Det betyr at med en god porsjon innsats og en smule hell kan du greie å
komme deg til utlandet gjennom en humanitær organisasjon eller stiftelse. Du finner all informasjon om verneplikt i Norge på Vernepliktverkets nettsted. Vil du heller gjøre siviltjeneste, har Siviltjenesteadministrasjonen informasjonen du leter etter.
Mer informasjon om siviltjeneste: www.siviltjenesten.no
Mer informasjon om verneplikten: www.mil.no/felles/vpn
Finansiering: Utgifter knyttet til siviltjenesten dekkes av Forsvaret (opphold, mat, tlf etc).
Oppdragsgiver kan etter søknad ta med mannskap på utenlandsoppdrag som en del av tjenesten. Alle merkostnader dekkes av oppdragsgiver.

Ta kurs
Det koster å gå på kurs, men har du hatt sommerjobb og spart opp penger kan du raskt få deg et kursbevis som du kan bruke for å få bedre jobb. Her er mulighetene mange, vekterkurs, servitørkurs, vaktmesterkurs, omsorgsfag, svennebrev osv. AOF, Folkeuniversitetet og NRI arrangerer kurs, og her kan du også ta fagbrev, videregående studier og høyskole- og universitetsfag. Folkeuniversitetet finnes i flere deler av landet:
www.aof.no
www.fu.no
www.nki.no
Finansiering: Noen av kursene er støtteberettiget i Lånekassen.

Kurs i forsvaret
Hvis du tror et år i militæret er bortkastet tid når det gjelder formell læring, tro om igjen. Forsvaret gir deg nemlig muligheten til å kompensere for det tapte året du får i forhold til utdanning og jobb, når du er inne til førstegangstjeneste. På den lange listen over kurs som tilbys rekruttene, finner du alt fra sveisekurs og bartenderkurs til ex. phil. Dessuten et bredt utvalg av datakurser, fra det helt grunnleggende til 5 moduler i nettverksadministrasjon.
Mer informasjon på:
www.vo.mil.no
Finansiering: Kurs i forsvaret er gratis. Du kan også få opp til 7 000,- i stipend til utdanning utenfor Forsvaret i løpet av 12 måneders førstegangstjeneste.

Bartenderkurs i Norge og utlandet
Det er også mulig å ta kurs i utlandet. Norsk eller svensk bartenderskole i et ferieland:
www.h-butler.no
www.altombar.no
www.realbartending.com
www.bartenderskolan.com
www.barskolen.no
Finansiering: Kursavgiften må du betale fra egen lomme.

Hotellpraksis i utlandet
Jobb på hotell som servitør, resepsjonist, kjøkkenhjelp, kokk, bartender, medhjelper i hotellets restaurant og bar eller stuepike. Plasseringen din i forhold til type hotell og arbeidsområde er avhengig av utdannelse, erfaring, engelskkunnskapene dine og hotellets behov. Det stilles ingen krav til erfaring fra hotell eller restaurant for å delta på dette programmet.
Finansiering: Programmet koster kr. 6 900,- i tillegg kommer flyreise og forsikring. Du får lønn for arbeidet. Minimum £ 4.10 pr. time (under 22 år) og £4.85 pr. time (22 år og eldre). Hvis du blir tilbudt bosted på hotellet vil bli trukket fra på lønnen for kost og losji. Du bor på ungdomsherberge den første tiden. Du velger selv om du vil fortsette å bo der eller om du skaffer deg bolig selv.
Mer informasjon:
www.atlantis.no

Jobb som Au pair i utlandet
Når du jobber som au pair, bor du hos en vertsfamilie og blir et medlem av familien. De vil gi deg kost, losji og lommepenger, mot at du passer barna. Du vil tilbringe en god del tid sammen med barna; leke med dem, lese for dem og følge dem til og fra skole/barnehage. Du må også hjelpe til med lettere husarbeid og vanlig arbeidstid er 30 timer i uken. Du velger selv om du vil bo i en storby som Paris eller Berlin eller i mindre byer som Brighton eller Genova.
Finansiering: Programpakken koster kr. 3 800. Dette inkluderer plassering hos en familie, støtte og rådgivning før, under og etter oppholdet. I tillegg kommer reisekostnader, forsikring og språkkurs. Du får lommepenger, dette varierer fra kr. 1 600 til kr. 3 300 pr. mnd.

Mer informasjon:
www.atlantis.no