Skal gjøre det lettere å vitne i rettssaker

Det å være vitne til – eller bli utsatt for – kriminelle handlinger er opprivende for de fleste. Å være vitne i saken i etterkant, kanskje til og med mot din egen overgriper, kan oppleves så skremmende at det går på rettssikkerheten løs. Mange gruer seg til å vitne i rettssaker. Noen synes det er vanskelig å møte igjen sin egen overgriper eller mennesket man observerte utføre en kriminell handling, andre er redde for represalier fra de tiltalte.
– Redde og forvirrede vitner er ikke nødvendigvis et pluss for rettssikkerheten her til lands. Rettsapparatet er helt avhengige av presise og gode vitneforklaringer for å fungere etter intensjonen, og dersom vitnene føler seg tryggere er det ikke tvil om at kvaliteten på hele rettsprosessen vil heves, forklarer hun.

Praktisk og medmenneskelig støtte
Domstoladministrasjonen, Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre, Oslo tingrett, Trondheim tingrett og Røde Kors skal over nyttår starter et vitnestøtteprosjekt. Prosjektet vil i første omgang startes opp i tingrettene i Oslo og Trondheim.
Skolerte frivillige skal hjelpe vitnene gjennom rettsaken, enten det gjelder praktisk hjelp eller medmenneskelig støtte, og den omfattende opplæringen av frivillige starter allerede i januar.

Ser til
utlandet
I land som Sverige og England har man i en rekke år drevet med vitnestøtte. I utviklingen av prosjektet her til lands, vil man hele veien trekke på erfaringer fra utlandet.
Følgende instanser har gått sammen for å starte vitnestøtte-virksomheten i Norge: Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre, Oslo tingrett, Trondheim tingrett, Domstoladministrasjonen, Røde Kors og Justisdepartementet.