I Ljubljana er det også plass for alternativ kultur. I 1993 okkuperte flere bostedsløse, artister og andre fra det alternative miljøet den nedlagte hovedmilitærbrakken Metelkova, bare et steinkast unna togstasjonen. Her grunnla man et kunstkollektiv, som i likhet med vårt egen Blitz-hus har vært utsatt for uttallige forsøk på riving.
Noe skjedde i det daværende nordligste av alle republikkene i det gamle Jugoslavia sent på 70- og tidlig på 80-tallet. Kunsten, som tidligere var til å forskjønne sosialismens og titoismens idealer, ble rebelsk. Sterke farger, nærmest psykedeliske former og pompøse toner preget denne esoteriske kulturbevegelsen kjent som Neue Slowenischer Kunst (NSK). NSK ble til en viss grad tillatt, men likevel aktivt motarbeidet av sentralregjeringen, sett på som opprørsk, småborgerlig og ”med nasjonalistiske tendenser”, med truende budskap mot den sosialistiske føderalrepublikken.
Påvirkningen av NSK i dagens Metelkova er fortsatt sterk, selv om også vestlige trender, da særlig etter Jugoslavias oppløsning, har for lengst meldt seg.
Tilbake til 1993. Landet hadde vært selvstendig i to år, og den slovenske staten hadde latt det gamle hovedkvarteret for den jugoslaviske nasjonalhæren forfalle. Ljubljanas kunstnermiljø og andre ”alternative” så sitt snitt til å skaffe seg et sted hvor de kunne være seg selv. I september det året okkuperte man bygget – som allerede på det tidspunktet var beordret å rives – og erklærte sonen for autonom. Siden den gang har man hatt trusselen om rivning hengende over seg.
Metelkova er både kulturkollektiv og samlingsplass. Her finnes det filmverksted, flere musikere har sine studioer her og vi finner et av Slovenias største gallerier for samtidskunst, med en nesten like stor samling som den statsstøttede Narodna Galerija. Kollektivet huser også ulike organisasjoner, blant annet et av byens få kvinnesentre, samtidig som det er møteplass også for ulike minoritetsgrupperinger. Homofile, lesbiske, handikappede og ungdommer med flerkulturell bakgrunn finner her et av de veldig få stedene hvor de kan sosialisere seg med likesinnede. Flere organisasjoner som jobber mot vold og rasisme har sitt hovedkvarter her.
– Her tilbringer vi som er ungdomsarbeidere ofte en del tid sammen med sigøynerbarn, barn av flyktninger og andre ressurssvake barn og ungdommer, forteller Vlado Smilev. Vlado kommer opprinnelig fra Makedonia, men er i nabolandet Slovenia som EVS-praktikant (EUs sponsede volontørarbeid for ungdommer og kulturell utveksling). Han stortrives på Metelkova, både når han er der med ungdommene eller med sine volontørkolleger:
– Her er det så mye forskjellig for enhver, fastslår Vlado.
Britiske Lindsay (20) er langt vekk fra hjembyen Bradford, og i likhet med Smilev også på EVS-tjeneste. Hun har i kveld tilbrakt mesteparten av tiden sin i det ene bygget hvor det spilles hardcore elektronika.
– Jeg simpelthen elsker elektropop, sier hun med et smil.
Likevel er ikke alt bare kunst, fryd og gammen i Metelkova Mesto. Kollektivet har i flere anledninger vært truet med rivning av både lokalpolitikere som rikspolitikere. I 1997 fikk byrådet i Ljubljana revet ned ”Den Gamle Skole”; en bygning som egentlig skulle vært verneverdig, og det måtte tysk hjelp til for å bygge noe nytt i dens sted. For det var nemlig en tysk kunstforening med sterke sympatier overfor kollektivet som gjennom midler i ambassaden i Ljubljana fikk gjenoppbygget ”Den Gamle Skole”, som nå blir kalt ”Den Lille Skolen”.
Til tross for at man brukte lovlige ambassadetilskudd til prosjektet, valgte den daværende koordinatoren i bystyret å anmelde Metelkova til Inspectorate for the Environment – tilsvarende Plan- og bygningsetaten – for ”ulovlig bygging” i 2002. Ingen av kollektivets brukere ble invitert til møtene mellom byrådet og etatene, og mange av Metelkovas sympatisører mener de har blitt overkjørt av lokalmyndighetene. Noen som vi snakker med vil gå enda lenger og kaller det hele for ”statlig diskriminering”.
Et av Ljubljanas mest populære ungdomsherberger ligger vis-à-vis Metelkova, og mange backpackere har sine minner nettopp herfra. Her finnes det samhold, her kan man ha det gøy sammen med venner, holde konsert, ha alternativ filmfremvisning og maleriverksted. Og kanskje det aller beste er at det ikke koster et rødt øre, hvis man ser bort fra billig øl og mat. Kollektivets faste brukere og gjester sier heller ikke nei takk til en aldri så liten donasjon.
En kilde som ikke vil oppgi navn er skråsikker på at byrådet vil rive ned hele området, ikke først og fremst fordi det er forfallent, men fordi de ikke tjener noe som helst på det.
– Alle som bor her i Ljubljana vet jo at de sikler etter eiendommen. Metelkova ligger sentralt, og etter en eventuell rivning vil man selge til høystbydende, helt sikkert til en supermarkedkjede eller noen andre som kommer til bygge et shoppingsenter, avslutter han.
Er du interessert i å vite mer? Kollektivets appell mot rivning ligger ute på nettsiden:
http://www.metelkova.org/
indexe.htm. Siden er
tospråklig, og finnes både i slovensk og engelsk versjon.