Samarbeider om psykiske problemer

– Håpet er at vi kan lære mer om hvilke psykiske problemer, behandlingstilbud og forebyggende arbeid som eksisterer blant minoriter og samer i Norge, sier leder for BUP Tøyen, Lene K. Lund.

En del av den pasientpopulasjonen de behandler har flerkulturell minioritetsbakgrunn fra ulike verdensdeler.

– Jeg tror vi har mye å lære av hvilke erfaringer som er gjort innen samisk barne- og ungdoms psykiatri, ikke minst når det gjelder hva det vil si å tilhøre en minoritet i stor-samfunnet, om familiestrukturer, hvordan kriser håndteres, om språk- og kulturforskjeller, sier Lene K. Lund.

Når det gjelder framtiden håper de at en framtidig vennskaps-avtale skal stimulere til ytterligere forståelse, og kunnskap om hvilke kliniske metoder og tiltak som er mest hensiktmessige innen psykiatrien som omfatter minoritetene i Norge.

Lund sier det er både likheter og ulikheter blant flerkulturelle miljøer fra ulike deler av verden. Likheten kan være tettere familiebånd, ofte er psykiske lidelser tabu. Mange sliter med tilpasningsvansker i forhold til vestlig kultur og tankegang.

– Terapeutens jobb er mer enn bare kliniske metoder, vår jobb er også å respektere de ulike kulturer, og samtidig kunne hjelpe mennesker til selvhjelp ved hjelp av innsikt og kulturforståelse, sier leder ved SANKS/BUP Karasjok, Gunn Heatta.