Det du ikke visste om majoran

Den er varm, aromatisk, svakt skarp, litt bitter og kamferaktig i smak. Navnet majoran er gresk og betyr fjellets glede.

I oldtidens Hellas var majoran en skattet lykkebringer. Både blant grekere og romere var det vanlig å dekorere nygifte med kranser av majoran, og dersom majoran ble funnet
viltvoksende på en grav ble dette tolket dit hen at den dødes sjel ville finne fred
og lykke.
På Kreta var majoran et symbol på verdighet og på Sicilia var majoran tiltrodd den egenskapen at den kunne lindre sorg. Ellers hadde planten mange egenskaper som medisinplante, blant annet var den god mot astma- og bronkitthoste og var ansett som en glimrende nervestimulans.

I Tyskland er majoran brukt som pølsekrydder og dette var tidligere faktisk tilfelle også i Norge. Derfor er majoran tidligere også omtalt som «pølsegress» i Norge. I dag er ikke dette videre vanlig, men også i dag brukes majoran i farseretter av kjøtt, innmatretter og retter av grønnsaker og poteter, samt forsiktig i bakt fisk sammen med kruspersille.

Med sin aromatiske smak egner majoran seg i tomatsauser til pasta og pizza, men kan med forsiktighet også brukes på kjøtt av lam, kalv og fugl som gås og and. Prøv også litt majoran i ertesuppe som et alternativ til timian.

(Kilde: www.argo.no/blackboy_link)