- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Søndag 29. juli ble et merkedag i irakisk historie. Midt i krigens elendighet, ekstrem fattigdom, flyktningestrøm og fortsatt okkupasjon fikk omsider folket i landet noe å juble for. For i går ble hele landets helter, fotballguttene, meget overraskende Asiamestere i fotball etter å ha slått storfavoritten Saudi-Arabia 1-0 i finale i Jakarta. Triumfen var Iraks aller første internasjonale tittel.
Overalt i landet ble triumfen behørig feiret. For første gang på lenge eksploderte kinaputter og gledesraketter istedenfor bilbomber i Baghdads gater, og det antas flere hundretusener kom seg ut i hovedstadens gater. Også i de kurdiske områder i nord og i Basra i sør jublet og omfavnet folk hverandre. Fans fra alle religiøse, etniske og sosiale skillelinjer heiet laget frem til gull og var unisone i sin støtte. Måten laget har virket samlende på hele Irak har ingen regjeringer etter Saddam Husseins fall fra makten og okkupasjonen klart å få til. For under de 90 lidenskapelige minuttene finalen varte glemte alle irakerne alt det vonde landet har gjennomgått og la gamle interne stridsøkser foreløpig til side.
Flere av spillerne og lagets brasilianske trener Jorvan Viera har ikke lagt skjul på at å glede et land og et folk som har det vondt har vært en veldig stor motivasjonsfaktor. Laget er også multietnisk og multireligiøst. Her spiller shia´er og sunni´er, arabere, assyrere og kurdere side ved side.
– Vi har alltid stått sammen, uansett hvor vanskelig vi har hatt det og hvor vi mye vi har lengtet hjem . Vi har ett land; og det landet heter Irak. Hele laget er enormt glade for å kunne glede alle våre landsmenn , fortalte keeperhelten Sabri Noor til BBC. Noor slapp inn bare fire mål under hele turneringen og sørget for at laget vant straffesparkkonkurransen i semifinalen mot Sør-Korea.
Inntil videre var fjerdeplass i OL i Athen og VM-deltagelse i 1986 irakernes beste internasjonale prestasjon hittil.