- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Kilder innenfor bumesermiljøet i Oslo er sterkt bekymret, men viser samtidig en viss optimisme over de siste dagers utvikling i hjemlandet. Buddhistmunkene har til nå snart protestert i en hel måned mot landets militærjunta, samtidig som de væpnede styrker har åpnet ild mot egne landsmenn.
Foto: Yassar Nazir
– Vi har nå kommet til det stadiet som best kan beskrives som en borgerkonfrontasjon, forteller denne anonyme kilden til Utrop.
Konflikten har sine røtter i et årelangt og svært undertrykkende militærregime, som har hatt makten i Burma siden 1962. I 1990 ble fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi lovlig valgt til landets president, men Burmas makthavere valgte i stedet å annullere resultatet, sette henne i kontinuerlig husarrest og fortsette en til tider svært brutal linje overfor landets innbyggere. Siden dengang har studentene og den politiske opposisjonen ledet an i de sporadiske protestene, før munkene gjenopptok kampen.
– Unntakstilstanden og protestene kommer til å vare helt inntil juntaen forstår alvoret i saken, og gir etter for folkets krav, avrunder han.