Homo norvegicus

Tonje Brustuen
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Tilskuerne ble provosert, skrev Dagbladet om en-manns aksjonen. -Mange ble aggressive. Det hele endte med at to stykker fløy på mannen. Den ene brakk i stykker plakaten, og den andre la ham i bakken.

Man skal vel strengt tatt ikke fryde seg over voldsbruk, kanskje spesielt ikke over den type vold som brukes mot personlige ytringer. Men noen ganger er det vanskelig å la være. I 88 av verdens (røft regna) 193 land finnes lover som forbyr homoseksuelle handlinger. Konsekvensene av å bryte disse lovene varierer fra bøter, arbeidsleir og fengselsopphold til dødsstraff. I store deler av verden er holdningene som mannen på jernbanetorget fremførte allment akseptert. I store deler av verden er det de homofile som får sine plakater brukket – og det som vondere er.

Tenk at vi lever i et land hvor det ikke er den homofile som legges i bakken, men homo-hatet.
Ikke for å glemme at vi har stort forbedringspotensiale også her hjemme. Selvmordsraten for unge homofile er fremdeles urovekkende høy, sammenlignet med heterofil ungdom. Men det er lys i tunnellen. Ting skjer. For eksempel har Barne- og likestillingsdepartementet sendt et forslag om felles ekteskapslov ut på høring. Forslaget innebærer at det blir én ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par.

En oppdatert ekteskapslov er ikke bare viktig fordi, som Knut Nærum skriver: -At skal discoen bestå som kulturuttrykk, må homofile få adoptere, eller for at biskop Kvarme skal bli noe inni hampen irritert, selv om sistnevnte i seg selv er grunn god nok, spør du meg. En oppdatert ekteskapslov er viktig for å sikre en betydelig minoritet sine rettigheter og livskvalitet. Norsk Pensjonistforbund har allerede sendt tilbake sitt svar. Der sier de at homofile par skal kunne gifte seg i kirken, og at de skal kunne arve hverandre, uten problemer.

Tenk at vi lever i et land hvor til og med pensjonistene er pro-homo!

Noen slag står fremdeles igjen. For minoritetene innenfor minoriteten må homokampen på mange måter kjempes på nytt. I den forbindelse blir det interessant å se filmen A Jihad for Love, som hadde verdenspremiere 9. september og som forhåpentligvis snart kommer til en kino nær oss. Bak filmen står Parvez Sharma, en indisk og homofilm filmskaper som har intervjuet mennesker i India, Pakistan, Egypt, Tyrkia, Iran, og Sør Afrika om sine liv som homofile muslimer.

Tenk om vi kan fortsette med å legge hatet i bakken, både ved å si ja til felles ekteskapslov og velkommen til homofile muslimer. Den internasjonale dagen mot homofobi feires faktisk 17. mai. Hurra for homonorge!

Lenker:
www.sija.no
www.ajihadforlove.com