- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Flyktningen “Alex” får omsider bli i Hellas etter å ha fått avslag på asylsøknaden sin to ganger, skriver Internet Centre Anti Racism Europe.
40-åringens mareritt startet i 1999. “Alex” kommer fra en velstående familie, uten at det hjalp noe særlig. Han fikk besøk på arbeidsplassen sin av en eks-skolekamerat, som viste seg å være en politiinformant. Kort tid etter ble “Alex” arrestert av landets religiøse politi og fengslet uten lov og dom.
Han satt i fengselet Jankal, hvor han angivelig skal ha blitt torturert og grovt mishandlet. Etter 45 dager klarte familiemedlemmer å få ham løslatt mot kausjon, og i påvente av domsutsigelse klarte “Alex” å flykte, først over den tyrkiske grensen og så videre til Hellas.
Undertrykking er hverdagen
I 2003 søkte han for andre gang om asyl i landet på bakgrunn av sin legning og livsfaren som ville vært ensbetydende med å bli sendt tilbake til Iran. På det tidspunktet ble han sammen med sin etnisk greske kjæreste. I senvinteren 2008 fikk han altså omsider permanent oppholdstillatelse.
Lovverket i Iran har siden revolusjonen i 1979 vært inspirert av en svært konservativ sharia-tolkning og gjør livet surt for landets seksuelle minoritetsgrupper. Homofili er et straffbart forhold, og folk får enten valget mellom å leve i skjul eller leve åpent og i beste fall se seg pent nødt til å flykte fra landet for ikke å havne i fengsel og bli henrettet.
Homofile har praktisk talt ingen rettigheter, temaet er fullstendig tabubelagt i den offentlige samfunnsdebatten og Irans regjering anerkjenner ikke engang offisielt at landet har seksuelle minoriteter. Transkjønnede må gjennomføre en tvungen obligatorisk kjønnskifte, såkalt “kjønnskorreksjon”, hvor man kan søke om statlig lån til operasjonen.
EU-parlamentarikere engasjert
Organisasjonen Greek Homosexual Community (GHC-EOK) har uttalt seg svært positivt om snuoperasjonen, gjennomført fra greske innvandringsmyndigheter etter sterkt påvirkning av det venstreorienterte partiet Styriza (Radical Left Front). Ifølge nettstedet til Iranian Queer Organization, irqo.net, skal et Styriza-medlem I Europaparlamentet vært i kontakt med kommisjonær Franco Frattini. Kontakten skal ha vært avgjørende for at Frattini igjen skal på sin side hadde samtaler med det greske innenriksdepartementet.
– EOK ønsker å vise takknemlighet til alle, både her i Hellas og i utlandet, som har hjulpet oss i denne vanskelige saken, skriver organisasjonen i et brev, publisert på både ICAREs hjemmeside og irqo.net.
Vet ikke nok om asyl og homofili
Briten Peter Thatchell, som er menneskerettsforkjemper og medlem i den homsepolitiske gruppen Outrage viser til lignende tilfeller i hjemlandet, hvor bl a en 19 år gammel unggutt var nær ved å bli sendt tilbake til hjemlandet før Home Office gjorde helomvending og lot ham bli. Han sier til ICARE at man fra både organisasjonshold og andre politiske instanser ikke har satt seg nok inn i sammenhengen mellom legning og asyl.
– Først har vi et underliggende problem i at asylmyndighetene til en viss grad heller mot å alltid gi så få avslag som mulig. Så har vi på den andre siden rett og slett manglende kompetanse. Folk som skal jobbe i asylsystemet får ikke opplæring i å håndtere saker på bakgrunn av seksuell legning, og i Storbritannia har vi heller ingen spesifikk policy som underbygger og støtter flyktningers rett til å søke asyl på grunnlag av seksuell undertrykking i hjemlandet.
(Kilder: wikipedia.org, icare.org, irqo.net).