UDI lover behandlingstid på fem dager

Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Under et seminar om arbeidsinnvandring i regi av UDI 8. april hvor over 200 mennesker deltok, ble regelverk og hva som skal til for å bedre tilværelsen til de arbeiderne som kommer til Norge tatt opp.

Hun mener Norge må jobbe enda hardere for å bli mer attraktiv for utenlandske arbeidstakere i forhold til andre land, fordi landet er ikke det enkleste land å integrere seg i.

– I dag konkurrerer Norge med mange andre land i Europa om arbeidskraften. Det mener jeg Norge må ta innover seg og bli flinkere til å legge til rette for disse arbeiderne, sier Børresen.

Fullt hus da UDI inviterte til seminar om arbeidsinnvandring

Nytt senter

I tillegg til UDI har nå tre andre etater (Skatteetaten, Politiet og Arbeidstilsynet) kommet sammen og dannet et felles servicesenter for utenlandske arbeidstakere. Senteret som åpnet i november i fjor er et prøveprosjekt ut året 2008, og har per i dag 17 medarbeidere, får Utrop opplyst fra leder for senteret, Lene F. Hagen.

– Vi får gode tilbakemeldinger fra fornøyde brukere, og dette kan telle med når vi skal vurdere om vi skal fortsette med dette prosjektet, sier Hagen.
Hovedmålet for senteret er å sørge for at arbeiderne så raskt som mulig kan begynne å jobbe i Norge. Børresen mener at grunnet vårt barske klima må Norge jobbe hardere enn andre land for å tiltrekke seg arbeidskraft.

– Vi ønsker å bli bedre på å behandle saker på forteste og mest effektive måte. Søknader som er komplette og tilfredsstiller alle våre krav skal behandles i løpet av fem dager, sier Børresen.

Markant økning
Den siste tiden har det vært en markant økning på arbeidstakere som kommer til Norge for å jobbe for lengre perioder enn det var tilfelle før. Foreløpige tall fra UDI per februar 2008 viser at så langt har 11 171 fått arbeidstillatelse, mot 8 797 i samme periode i fjor.

– Det er ikke lenger bare sesongarbeiderne som søker seg jobb her til lands, men alle, forklarer Børresen.

Verdige arbeidsvilkår
Arbeidstilsynet jobber for tiden med å finne ut hvordan man kan sikre at alle arbeidstakere i Norge får de samme arbeidsvilkårene.

– Målet vårt er å sikre at utenlandske arbeidstakere får verdige arbeidsvilkår slik at de kan jobbe under samme arbeidsbetingelser som norske arbeidere, sier seniorrådgiver i Arbeidstilsynet, Trygve Dahl, som også deltok på seminaret.
Med dette ønsker Arbeidstilsynet å stanse det de anser som sosial dumping i norsk arbeidsliv.

– Hva menes med sosial dumping?

– Det finnes ingen offisiell definisjon på sosial dumping. Foreløpig sier vi at sosial dumping innebærer at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidere, sier Dahl til Utrop
Etaten har nå opprettet to prosjekter mot sosial dumping, ett i bygg- og et annet i landbrukssektoren. Arbeidstilsynet forteller at nye arbeidsområder er under vurdering per dags dato.

– Vi jobber for å motvirke at virksomheter ikke følger de spillereglene som allerede finnes i Norge, og samtidig passe på at alvorlig arbeidsmiljøkriminalitet ikke utvikler seg, sier Dahl.