- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Forsamlingen som tar i mot Utrop på utestedet Røde Mølle ser ganske atypisk ut. Ihvertfall for oss som har vokst opp med stereotypen om homofile som feminine, parfymerte og superstilige. Bamseklubben er stedet for alle som ikke passer i storsamfunnets vedtatte beskrivelse av hva en homofil gutt eller mann skal være. Og gjett om de liker å feste!
Vil du først si litt om deg selv og oppstarten av klubben?
– Jeg kommer opprinnelig fra Ohio i USA, og har vært involvert blant annet i homoaktivistisk arbeid. Når det gjelder Bamseklubben vil jeg nevne at klubben er opprinnelig del av bamsebevegelsen innenfor homsemiljøet, som videre igjen har internasjonale forgreininger. Vi valgte å starte opp en egen norsk klubb i 1999 etter mønster fra andre bamseklubber. Jeg fremla ideen etter å ha vært på en bamsefest i Florida samme år, som gjorde et enormt inntrykk på meg og inspirerte meg videre til å starte noe lignende for likesinnede her i Norge.
Hvordan synes du det har gått hittil?
– Så langt er jeg kjempefornøyd. Vi har 220 medlemmer på landsbasis, og ellers greid å skape et inkluderende, godt sosialt og avslappet miljø. Vår policy er å være en åpen klubb.
Hvilke holdninger møter Bamseklubben ute i storsamfunnet?
– Når det gjelder reaksjoner vil jeg gå med på at vi får veldig forskjellige
reaksjoner. Noen i det “glamorøse” homsemiljøet vil sikkert synes vi er litt for røffe hva smak angår. Fra ikke-homofile har vi hatt som regel gode tilbakemeldinger. Siden vi ikke er stereotypiske homser og ikke idealbildet på mange heterofiles forestilling på hva en homofil man SKAL være blir bevegelsen vår sett på som enten en slags motreaksjon eller et ”missing link” mellom maskulint og skrullete.
Har klubben et fokus på homokampen?
– Vårt fokus er helst på det sosiale, selv om vi også er behjelpelige med folk som kom mer til oss og sier seg diskriminert på grunn av sin status som seksuell minoritet. Vi har vi ingen politiske formål eller vedtekter, rett og slett fordi vi som medlemmer i Bamseklubben har en annen måte å komme ut av skapet på.
Så hvordan skal en ”ekte bamse” se ut?
– Gjerne stor, skjeggete og hårete. Ellers er vi ikke opptatt av utseendet.
Har bamseklubben mange med minoritetsbakgrunn?
– Antallet har jeg ikke her på stående fot. Bamseklubben er som sagt en del av et stort internasjonal nettverk og samarbeider med likesinnede aktører i Europa ellers, USA, Tyrkia og Malaysia, blant annet, og vi har også to i styret som har ikke-vestlig bakgrunn. Jeg mener klubben har takhøyde nok til folk fra alle kulturer og livsstiler, først og fremst fordi vi som medlemmer er voksne og oppadgående menn trygge på egen identitet og seksualitet.
Et av klubbmedlemmene er jo litt kjent i offentligheten, jeg tenker på Kaltham Lie. Han er vel et bevis på at religiøse og etniske forskjeller blir utvisket når man kommer i et miljø preget av felles forståelse?
– Veldig enig. For ham har det å være en del av Bamseklubben faktisk blitt inngangsporten til integreringen i det norske storsamfunnet. Når man har et godt, trygt og ukomplisert miljø hvor man møter forståelse fremfor fordommer, så er dette virkelig inkludering.
Fakta
Navn: John Earhart
Alder: 59
Opprinnelig fra: Ohio, USA.
Yrke: Koordinerende hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund.
Verv: Leder for Bamseklubben i Norge.