Politimann omtalte somalieren som «neger» i rettsal

– Det er som å bli kalt slave. En politimann i uniform skal ikke oppføre seg sånn i en rettssal, sier 45-åringen fra Somalia. Han var tatt for smugling av khat. Nå vil han at politimannen som pågrep ham skal straffes for ordbruken sin, i følge Adresseavisen.

I et vitneutsagn i Rana tingrett 5. juni 2008 sto en 45-årig trondhjemmer, opprinnelig fra Somalia men norsk statsborger, tiltalt for smugling av 16 kilo khat. Da førstebetjenten omtalte ham som «neger», reagerte han.

Mannens forsvarer Leif Strøm fikk uttalelsen protokollført, og førstebetjenten fikk korreks fra dommeren. Hun opplyste om at slik språkbruk ikke skulle forekomme i retten.

– Jeg trodde ikke at en politimann, som skal passe på oss alle sammen, ville bruke slike uttrykk i retten. Jeg føler at han har ødelagt meg litt.

– Jeg mener dette må oppfattes som rasistisk. Det må være den som omtales, som avgjør hvor vidt en uttalelse er krenkende. En ting er sleivete kommentarer fra mannen i gata, noe annet hva en politimann i uniform sier i en rettssal, påpeker Strøm. Han stiller seg åpen for at bruken av ordet ikke nødvendigvis er straffbar i en hver sammenheng, men er helt klar på at det må være ulovlig for en uniformert politimann i tjeneste å omtale en tiltalt som «neger», sier Strøm til Adresseavisen.