Velkommen til OXLO-konferanse 17.september 2008

Dette er tema på årets OXLO konferanse, som arrangeres i Oslo Kongressenter 17. september 2008.

Internasjonale erfaringer – velkommen til OXLO – konferanse 17. september 2008

Mangfoldet i Oslos befolkningen er stort. Pr. 1.1.2008 utgjorde innvandrerbefolkningen 25 % av befolkningen. Vel en tredjedel av befolkingen har innvandringsbakgrunn – når vi regner med de som selv har innvandret og de som har foreldre som har innvandret. Sammenlignes Norge med land i Norden og Europa forøvrig, kommer Norge bra ut når det gjelder integrering. Minoritetene er synlige i samfunnet – i flere roller, i flere yrker, på flere steder og i nye posisjoner.

Hvordan håndterer Oslo det store mangfoldet? På hvilke måter fører mangfoldet ikke bare til at byen vokser i antall borgere, men også i verdiskaping og livskvalitet? Hvordan fremmer skoler og bydeler gode interkulturelle relasjoner i sine nærmiljø?

Dette er tema på årets OXLO konferanse, som arrangeres i Oslo Kongressenter 17. september 2008. Programmet ”Fra Grorud til Amsterdam – om utfordringer og erfaringer med mangfold” kan lastes ned her.

Hvordan måler vi om byen er Xtra Large, OXLO – Oslo som en åpen og inkluderende by, med rom for mangfold og livsutfoldelse? Og hva kan vi lære av andre land og andre byer?

Til konferansen har vi invitert Stuart Speeden , direktør for Centre for Local Policy Studies ved Edge Hill University i Liverpool – fagmiljøet bak den engelske Equality Standard. Vi har også invitert Joris Rijbroek  forsker ved Institutt for migrasjon og etniske studier ved Universitet i Amsterdam, og leder for programmet ”Wij Amsterdammers”

Workshopen ”Standarder for mangfold” på konferansen er den første av tre rundebordsmøter hvor kommunen inviterer eksperter fra norsk fag- og forskningsmiljøer til å være med å utvikle mål og indikatorer for integrering og mangfold i Oslo. Rapporten ”Standard for åpenhet og mangfold” danner utgangspunktet for møteserien.

Arbeidet med standarder er knyttet til den nye loven mot diskriminering, og innføringen av aktivitets og rapporteringsplikt i kommunene fra 1. januar 2009. (lenke 5)

 Arbeidet er også knyttet til Oslo deltakelse som pilot-by i det internasjonale utviklingsprogrammet ”Intercultural Cities – Governance and Policies”.

 Deltakelsen er en oppfølging av prosjektet ”Den flerkulturelle byen” , og legger til rette for utviklingen og iverksettelsen av mangfoldspolitikk, med tett oppfølging og støtte fra Europarådet, EU og Eurocities – og fra byer som Berlin og Lyon.