Flere vestlige støttespillere har trukket seg ut av forretningsavtaler med gruveselskapet Vedanta. Nylig ble lederen i selskapet kåret til “årets indiske entrepenør” av det store internasjonale revisjonsselskapet Ernst & Young, skriver Survival International.
Kåringen ses på som svært kontroversiell. Vedanta Resources, som er selskapets fulle navn, ledes av multimilliardæren Anil Agarwal. Selskapet, som ble stiftet i 1976, har hovedsete i London, rundt 25000 ansatte og en årlig omsetning på 6,5 millioner USD, er også kjent for et svært frynsete rykte.
I Armenia er selskapets underleverandør under etterforskning for brudd på landets skattelovgivning og i hjemlandet India har planene om å lage en storgruve i delstaten Orissa skapt sterke reaksjoner. Storgruven skal ligge i et fjell- og skogområde som tilhører Dongria Kondh, en fattig stammegruppe. Vedanta har blitt anklaget både nasjonalt og internasjonalt for å være miljøsyndere og for å ødelegge stammens levemåte.
Vil ødelegge for folk og miljø, hevder Survival International (foto: Wikimedia Commons).
13 millioner vekk i en fei
Blant annet har både vår egen Statens pensjonsfond, et Edinburgh-basert investeringsselskap kalt Marie Curie og British Petroleums sitt pensjonsfond hatt aksjer i selskapet. Våren 2007 sendte Etikkrådet i fondet en innstilling for at man skulle trekke seg ut, noe som ville bety 13 millioner mindre i Vedanta-kassen.
Talsmann for Survival International, Stephen Curry, mener Ernst & Youngs fullstendig har dummet seg ut ved å gi prisen til en næringslivsleder “som ikke tenker på folks eller miljøets behov”
– For Ernst & Young ser uetisk forretningspraksis ikke ut til å inkludere grove menneskerettsbrudd som tvungen fraflytting av et stammeområde eller selskapets [Vedantas] likegyldighet i forhold til mulige miljøkonsekvenser, raste han.