- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
I Krenket utforsker Akhtar temaer som religionsdialog, islamofobi, identitet – og krenkelse, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.
Vi møter et vellykket, amerikansk par som bor på Upper East Side i New York. De lever et liv mange drømmer om å leve. Men så raser alt. For hvorfor holder Amir sin pakistanske bakgrunn skjult? Og hvordan kan kvelden med gode venner bli til middagen fra helvete?
Brennbare temaer
Krenket (Disgraced) mottok i 2013 den prestisjetunge Pulitzer-prisen, og stykket har fått stor oppmerksomhet for behandlingen av brennbare temaer. Krenket er mye oppført internasjonalt, men det er første gang det nå spilles i Norge.
Regissør Marit Moum Aune som setter stykket i scene. Hun sier at det ikke bare føles viktig, men helt nødvendig å spille Krenket akkurat nå:
– Stykket ble skrevet i 2011, og tenk på alt det som har skjedd siden da, med økt polarisering og den stadig voksende forestillingen om hvem de andre er. Det vi må forstå, er at utenforskap skaper utenforskap – og det må vi snakke om. Jeg mener dette stykket fyller et farlig tomrom i den offentlige samtalen, sier hun til nationaltheatret.no.
– Å dyrke mangfoldet som et gode
Også teatersjef Hanne Tømta mener Akhtars skuespill er en usedvanlig relevant og god scenetekst.
– Krenket handler om raseri og frustrasjon, samtidig som stykket er en interessant diskusjon om hvordan vi ser hverandre. Hvor mye kan et menneske tilpasse seg, uten å viske ut sin egen identitet? Og hvordan lager vi et fellesskap som dyrker mangfoldet som et gode? Dette er viktige og velegnede temaer for teatret å forske i.
Krenket, av Ayad Akhtar, har norgespremière lørdag 31. august, kl. 18.00, Hovedscenen.
Regissør: Marit Moum Aune
Medvirkende: Assad Siddique, Marte Engebrigtsen, Oddgeir Thune, Amina Sewali og Fabian Svegaard Tapia.
Stykket er oversatt av Agnes Banach.
Les mer om forestillingen her.