– Nasjonalt og internasjonalt tar Mhaissen til orde mot et økende press for tvangsretur av syriske flyktninger og insisterer på at alle mennesker, ikke bare de med et statsborgerskap, har krav på menneskerettslig beskyttelse og mulighet til å skape sine egne liv, heter det i begrunnelsen.
Mhaissen er grunnlegger av organisasjonen Sawa for Development and Aid, som arbeider for å forbedre livssituasjonen for flyktninger i Libanon, med særlig fokus på barn og kvinner. Organisasjonen tilbyr helsetjenester, og tilbyr rådgivning og grunnskoleutdanning. SDAID dokumenterer flyktningenes erfaringer og levekår.
– Dokumentasjonsarbeidet er svært viktig for å kunne påvirke politiske prosesser og sikre kunnskapsbaserte beslutninger både i Libanon, Syria og i internasjonale fora, påpeker Raftostiftelsen i en pressemelding.
Prisen deles ut 3. november på Den Nationale Scene i Bergen.
FAKTA OM ROUBA MHAISSEN
* Født i Libanon i 1988. Har både syrisk og libanesisk statsborgerskap
* Har en doktorgrad i kjønn og utviklingsøkonomi fra School of Oriental and African Studies ved University of London.
* Leder for organisasjonen Sawa for Development and Aid, som hun grunnlag i 2011. Organisasjonen bistår syriske flyktninger i Libanon. Tilbyr programmer innen utdanning, økonomi og kvinners rettigheter og driver dokumentasjonsarbeid, forskning og politisk påvirkningsarbeid.
* Har mottatt flere priser og utmerkelser, blant annet fra den amerikanske kvinnesaksorganisasjonen Vital Voices og Det amerikanske universitetet i Beirut.
Kilde: Raftostiftelsen
FAKTA OM RAFTOPRISEN
* Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen – er delt ut årlig siden 1987 til en person eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene.
* Raftostiftelsen deler ut prisen. Stiftelsen ble opprettet for å hedre minnet om Thorolf Rafto, som var professor ved Norges Handelshøyskole og fredsaktivist.
* Selve prisoverrekkelsen finner sted i Bergen første søndag i november. Thorolf Rafto døde 4. november 1986. Prisen består av et diplom og 20.000 dollar.
* Flere tidligere Raftoprisvinnere har også blitt tildelt Nobels fredspris, blant dem den iranske juristen Shirin Ebadi og den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung, Aung San Suu-Kyi fra Myanmar og José Ramos-Horta fra Øst-Timor.
Kilde: Store Norske Leksikon