Av yrke er han professor i statsvitenskap. Han er kjent som en mann som elsker diskusjoner og for å være et arbeidsjern av de sjeldne. Han har bidratt sterkt til å omforme Tyrkias utenrikspolitikk de siste årene. Tyrkia er i dag verdens 16. største økonomi og de gamle interesseområdene til det osmanske riket, Europa og Midtøsten, er igjen kommet i den fordums stormaktens søkelys.
– Europa må bli åpnere og mer dynamisk demografisk, ellers vil verdensdelen miste politisk innflytelse. Europa må gjøre mer for å tilpasse seg globaliseringen, og uten Tyrkia kommer Europa til å få en mindre dynamisk befolkning, sier Davutoğlu til DiePresse.com.
Derfor har EU alt å vinne på å la Tyrkia bli medlem i unionen. Tyrkia har både en langt yngre befolkning og høyere økonomisk vekst enn gjennomsnittet i EU. Land i Europa som aktivt motarbeider tyrkisk medlemskap, kan ikke regne med å ha et like godt forhold til landet i fremtiden, slår han fast overfor avisen.
Davutoğlu mener at de integreringsproblemene tyrkiske og andre innvandrere måtte ha i Europa, må forstås som europeiske fenomener og at det er opp til dem som bor i Europa i fellesskap å finne en løsning på integreringsproblemene på kontinentet.
– Tyrkerne er del av europeisk historie, de har grunnlagt flere byer over hele Øst-Europa. De samme tyrkerne har i dag skapt den sjette største økonomien i Europa. Hvis de hadde manglet intellektuelle evner, hadde de ikke hatt slik fremgang, sier han med henvisning til Thilo Sarrazin i Tyskland. Sarrazin måtte gå fra sin stilling i den tyske sentralbanken etter at han ga ut en bok der han blant annet hevdet at Tyskland mister konkurranseevne fordi befolkningen blir fordummet av innvandringen.