Størst kjønnsforskjeller blant vestlige innvandrere

Mens menn i befolkningen totalt hadde en arbeidstakerandel på 63,1 prosent er den tilsvarende andelen for kvinner på 59,0 prosent, en differanse på 4,1 prosentpoeng.

Blant førstegenerasjonsinnvandrerne i alt var disse tallene henholdsvis 55,3 og 47,2 prosent, en differanse på 8,1 prosentpoeng. Den registrerte arbeidsledigheten var på den annen side også lavere for innvandrerkvinner.

Kjønnsforskjellen i yrkesdeltakelse varierer en del innad i de ulike innvandrergruppene. Kanskje noe uventet er den største kjønnsforskjellen blant innvandrere fra to av de vestlige verdensregionene, nemlig Vest-Europa (utenom Norden) og Nord-Amerika og Oseania, der arbeidstakerandelen for menn var henholdsvis 13 og 12 prosentpoeng høyere enn for kvinner.

I de ikke-vestlige innvandrergruppene med unntak av Øst-Europa finner vi en differanse på mellom 10 og 11 prosentpoeng i menns favør.

Det faktum at det er størst kjønnsforskjeller i yrkedeltakelse blant vesteuropeiske innvandrere går muligens på tvers av en gjengs oppfatning av at det er i “den tredje verden” vi finner minst likestilling mellom kjønnene.