Han er sosialdemokrat og borgermester i «problem-bydelen» Neukölln, som ligger på grensen mellom øst og vest i Berlin og er kjent for sin høye innvandrerandel og sine store sosiale problemer. Der har Buschkowsky vært øverste politiske leder og ivrig talsmann for praktisk integreringsarbeid i snart 10 år.
– «Multikulti» var en sosialromantisk forestilling om at integreringen ville bli en fargerik ferd mot et lykkelig samfunn. Men integrering er hardt arbeid. Mennesker unngår anstrengelser hvis de kan. Det betyr at tyskeres strategi ofte er å overse innvandrere, mens innvandrerne danner parallellsamfunn, sier Buschkowsky til DiePresse.com.
På skolene nord i Neukölln har 85 til 95 prosent av barna minoritetsbakgrunn. Halvparten har store språkvansker, ifølge borgermesteren.
– En del barn kan ikke holde en saks når de begynner på skolen. De ligger flere år etter klassekameratene.
Til tross for klare budskap og sterke meninger om integrering er ikke sosialdemokraten fornøyd med den innvandringsdebatten Tyskland nå har fått.
– Vi er satt 20 år tilbake, og begge sider har gått i skyttergravene. Det er også forskjell på virkningen av hva en lokalpolitiker som meg sier og det som kommer fra landets øverste leder, fremholder Buschkowsky med henvisning til at Angela Merkel nylig gjentok hans påstand om at multikulturalismen har feilet.
Han viser til de tallrike konkrete og nyskapende integreringstiltak i sin egen bydel og har ingen ting til overs for dem som prøver å slå politisk mynt på det som ifølge ham til syvende og sist er løsbare problemer.