- Lag maki med laks - 11.02.2016
- Liberal imam med mange hatter - 06.10.2014
- Havets nomader seiler inn i uvissheten - 24.07.2013
Hvis tilbaketrekningen kommer for tidlig, vil all tid og alle ressurser som har vært investert i konflikten være bortkastet, mener Karokhail, som ble valgt inn i parlamentet i 2005.
Hun var i Norge sammen med flere andre afghanere, blant annet lege Abdul Basir Qureshi, for å delta i en åpen høring om Afghanistan-konflikten.
Utrop traff dem på hotellet. Gjestene har også vært i møte med UDI, der de snakket om norsk tilstedeværelse i Afghanistan.
– Hvorfor snakker ikke nordmenn om virkeligheten? Ingen land er så gale at de risikerer egne liv og bruker masse penger på noe som de til slutt ikke tror vil gagne dem selv, sier Karokhail, og forteller at hun tror hele verden vil betale en tredobbel pris hvis de internasjonale styrkene feiler i Afghanistan.
– Vi må finne en løsning på det som ikke fungerer. Vi kan ikke bli etterlatt til oss selv før vi er klare. Hvis vi må bære alt alene, blir det for tungt, sier hun.
Amerikanske styrker skal etter planen begynne tilbaketrekkingen fra Afghanistan i 2014.
Det er også flere som ønsker at Norge skal trekke sine styrker ut av landet.
Mot terrorisme
Karokhail er en av grunnleggerne av Afghan Women Educational Centre (AWEC). Hun mener at det internasjonale samfunnet og Afghanistan kjemper sammen mot et felles mål.
– Hva er det målet?
– Å bli kvitt terrorismen. Internasjonal terrorisme kan krysse alle grenser, alle porter og alle dører. Se hva som skjedde i New York i 2001.
– Men kan ikke det internasjonale nærværet virke mot sin hensikt?
– Når internasjonale styrker dreper sivile, begynner folk selvfølgelig å hate dem. Men det betyr ikke at vi ikke trenger de samme internasjonale styrkene, sier Karokhail.
Sivile tap gir legitimitetstap
Også Abdul Basir Qureshi har sett sivile tap i sin praksis som lege.
– Det er på grunn av dette at Vesten ikke vinner afghanernes hjerter og sinn, sier han. Han forteller at en sykepleier og jordmor der han jobbet ble drept i et amerikansk bombeangrep.
– Hvis dette fortsetter, vil de miste tilliten hos folket dag for dag. Han understreker at ingen vanlige mennesker ønsker krig og drap.
– Vi er bare trøtte av alt vi har sett og opplevd. Mange familier har mistet noen, og det bare fortsetter, sier han.
Under høringen snakket Qureshi om hvordan konflikten i Afghanistan har påvirket landets helsesituasjon. Dårlig sikkerhet gjør det vanskelig å etablere nødvendige helsetjenester.
Karokhail snakket om norske styrkers tilstedeværelse i landet, og ga klart uttrykk for at han ønsker at norske myndigheter skal opprettholde det militære nærværet.
Lite rom for uenighet
Men ikke alle er positive til de internasjonale styrkenes nærvær i
Afghanistan. Malalai Joya, som kom ut med boken “Kvinne blant
krigsherrer” tidligere i år, kaller styrkenes nærvær for en okkupasjon.
– Jo flere soldater Vesten sender, jo dårligere blir sikkerheten, sa hun da hun besøkte Norge i 2008.
Hun uttalte den gang at hun heller vil ha borgerkrig enn en utenlandsk
okkupasjon. Joya lever nå i skjul etter å ha blitt kastet ut av det
afghanske parlamentet fordi hun kritiserte det fra dets egen talerstol
for å bestå av tidligere krigsherrer.
Les også: Tror på dialog fremfor krig.