- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Situasjonen er svært spent etter at Nord-Korea tirsdag skjøt flere titalls granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong tirsdag morgen norsk tid, melder NTB.
Sør-Korea har besvart ilden, og nord-koreanerne truer nå med omfattende gjengjeldelsessanksjoner dersom sørkoreanske styrker “setter så mye som en fot over grensen”.
Forferdelse
Sør-Koreas ambassade i Oslo uttrykker overfor VG Nett forferdelse over angrepet fra naboen i nord. Ambassaden kaller angrepet for en “uakseptabel provokasjon”
– Vi avventer direksjoner fra Seoul i denne saken og kommer til å rådføre oss med FN for å finne ut om dette er et brudd på FNs konvensjoner, sier politisk rådgiver ved den sørkoreanske ambassaden i Oslo, Sangwoo Hong, til VG Nett.
Overreaksjon
Seniorforsker emeritus John Kristen Skogan ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) sier til utrop.no at angrepet kan forklares som et tilsvar på sørkoreanske militærøvelser som ble avholdt tidligere i år i de samme øygrenseområdene.
– Nord-Korea anerkjenner ikke sør-koreansk suverenitet i store deler av disse områdene, og ser på all sør-koreansk tilstedeværelse, særlig militær, som en provokasjon. Faren ligger nå i at det ene skrittet kan føre til det andre, og at vi får en tilspissing av situasjonen.
En opptrapping av konflikten vil ifølge han bare gagne “haukene” på hver av sidene.
– I Sør-Korea finner vi militante krefter som sikkert nå vil få vann på mølla og kreve hevn for “ydmykelsen”. Og en eventuell sør-koreansk gjengjeldelse vil få nord-koreanerne til å samle seg rundt om sitt lands lederskap og militære og bekrefte fiendebildet man har av naboen i sør og landets vestlige allierte.
Kina i meglerrolle
Tror du vi får en eskalering som ender i direkte krigshandlinger?
– Nei. Først og fremst fordi nord-koreanerne har gjort en kalkulert risiko og vil bruke angrepet som et påskudd for å få oppmerksomheten vekk fra landets atomvåpenprogram. Og den andre grunnen, som er enda viktigere, er at støttespilleren Kina vil megle frem en løsning og presse frem regjeringen i Pyongyang til å ikke gå enda lengre.