Folk samlet seg utenfor Regjeringskvartalet i stille protest
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Rundt 600 personer holdt en stille fakkelmarkering mandag kveld utenfor Regjeringskvartalet og Justisdepartementet i Akersgata for den utvisningstruede papirløse flyktningen fra Kaukasus. Flere politikere holdt appell med budskap om at norske justismyndigheter måtte snu i saken og la Marie Amelie bli i Norge.
En av disse var Krf-nestlederen, Inger-Lise Hansen. En til tider svært opprørt Hansen sa under sitt appell at “saken har utviklet seg til en prinsipprytteri for de sittende myndighetene og en krampaktig forsvar av dagens asylsystem”.
– Jeg synes det går faktisk ikke an å overse et enkeltmenneske slik de har gjort de siste dagene. Når vi ser at reglene ikke fungerer og ikke beskytter folk, så må vi våge å ta de endringene som trengs.
Skammelig
Krf-nestlederen var ikke nådig i sin beskrivelse av det nåværende regelverket og oppfordret statsminister Jens Stoltenberg til å finne en anstendig løsning på saken.
– Hun (Maria Amelie) trenger en individuell behandling av sin sak, slik som alle andre i samme situasjon. Situasjonen, slik den er i dag er rett og slett skammelig. Medmenneskelighet må gå foran innvandringspolitiske hensyn.
Politisk spill
Nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mente det at Amelie inntil videre har fått slippe fri var en viktig etappeseier.
– Lagmannsretten slår fast det som alle egentlig i Norge vet. Nemlig det at Maria Amelie ikke ville unndra seg og gå under jorden for å unngå utkastelse. Hun har skrevet bok, stått frem på TV og holdt foredrag. Hun gjemmer seg ikke for noen, og dette er noe retten har slått fast. Tydeligvis har ikke Jens Stoltenberg skjønt dette, uttalte han under sitt appell.
Ifølge Rødt-politikeren styrker dette hans mistanke om at hun er offer for et politisk spill.
– Regjeringen visste like godt som oss andre at hun er en offentlig person. Når åtte sivilkledde politimenn gikk løs på henne så var meningen å sende ut et signal at “hvis du som papirløs står frem og reiser stemmen din, så tar vi deg”. For meg er dette en kynisk kalkulert aksjon og et skammelig signal fra en rødgrønn regjering.
Tror på utvisning – og tilbakekomst
Eks-programleder i NRK og konferansier under markeringen, Petter Nome, fortalte til utrop.no at han tror Maria Amelie vil få lov til å komme tilbake til Norge.
– Jeg tror hun i første omgang blir utvist, men at politikerne vil lete etter en måte å få henne tilbake på. Jeg tror politkerne har fått seg et sjokk etter å ha sett all det folkelige engasjementet rundt saken, og vil prøve å redde ansikt.
Har Amelie-saken rystet det norske politiske establishment?
– For meg virker det som om man regnet med at “folkemeningens krav om strengere asylpolitikk” ville redusere betydningen av saken. Istedet ser vi at privatpersoner som politiske kommentatorer er opprørte. Saken støttes ikke bare av en liten marginal gruppe på venstresiden, men faktisk av veldig mange i Norge.