Forsker: - Svenske arbeidsmigranter mindre opptatt av arbeidsmiljølov og fagforening

Svensker foretrekkes av norske sjefer

Blide og høflige: Det var 75 000 svenske arbeidstagere i Norge i fjor. Servicenæringene er en hyppig arbeidsgiver, og svenskene foretrekkes ofte på grunn av angivelig bedre arbeidsmoral.
Foto: flickr.com
Norske arbeidsgivere ansetter gjerne svensker, særlig i servicenæringen og innen lager og logistikk.

– Har bedre arbeidsmoral enn etniske nordmenn.
– Kommer hit når det hjemlige arbeidsmarkedet svikter.
– Klager sjeldent eller nesten aldri, oftere blide. 

Her har vi et knippe positive stereotypier som forbindes med svenske arbeidstagere i norsk arbeidsliv. Tall fra 2010 viser at nærmere 75 000 svenske statsborgere er registrert som arbeidstakere i Norge. I en artikkel fra nettstedet e24.no kommer det fram at norske sjefer foretrekker svensker “fordi de har mer drive” enn nordmenn.

Vil jobbe mest mulig
Gry May Ljøterud, informasjonskonsulent i rekrutterings- og bemanningsselskapet Manpower, sier én av ti utleide i bedriften er svensker. Hun mener de positive stereotypiene ofte stemmer med virkeligheten.

 
– Til sammen har vi 130 nasjonaliteter hos oss. Vår erfaring med svensk arbeidskraft er meget god. Hovedsakelig er det unge svensker som kommer og søker seg jobb hos oss, særlig innen lager/logistikk og servicenæring. De fleste er mer enn villig til å jobbe mye.
 
Skiller ikke
– Kan det gode ryktet svenskene har opparbeidet seg medføre negative konsekvenser for andre grupper?
 
– Vår policy er at vi ikke skal skille på nasjonalitet, kjønn eller alder. Derfor vil vi alltid prøve å finne den best egnede kandidaten til et oppdrag, uavhengig av bakgrunn.

Vår erfaring med svensk arbeidskraft er meget god.

Gry May Ljøterud, Manpower


Krever lite
Ann Cecilie Bergene er seniorforsker i Arbeidsforskningsinstituttet. Hun tror de positive stereotypiene om svensker som høflige, vennlige og serviceinnstilte har mye å si når arbeidsgivere skal ansette. Samtidig kan det også være andre årsaker til at svensker foretrekkes, ifølge henne.
– De fleste er arbeidsmigranter. De er her på kort sikt og vil først og fremst tjene penger. Derfor er de jevnt over mindre opptatt av arbeidsmiljølov, HMS, fagforeningsspørsmål og boforhold. Dessuten er språk- og kulturforskjellene små mellom Norge og Sverige.

Føler seg ekstra “uppskattade”
Samfunnsentreprenør Carlos Rojas har fast bopel i Stockholm og kjenner flere som har jobbet  i Norge. Inntrykket han sitter igjen med er at svensker ser på Norge som et sted hvor mulighetene er bedre og det er lettere å etablere seg.

– For meg så virker det som om svensker rett og slett er veldig godt likt, eller “uppskattade” som vi pleier å si her, av norske arbeidsgivere og av nordmenn generelt. Fra hva jeg har hørt så er det lettere for svensker å komme inn på det norske enn på andre nordiske arbeidsmarkeder, f.eks Finland eller Danmark.

Mer enn kulturell nærhet, så hevder Rojas det hele handler om at noen grupper har det generelt lettere enn andre å få jobb.

– Her i Sverige finner vi samme fenomenet, hvor det f. eks er mye lettere for briter og amerikanere å “komme inn i varmen”.

Taust likestillingsombud
Utrop var også i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, uten å lykkes i å få en uttalelse.

– Vi har ingen kommentar til denne saken, skriver ombudets presseavdeling i en e-post.