- Advokat i livsfare tildeles Stefanusprisen - 26.03.2024
- STL ny generalsekretær - 26.02.2024
- Stadig flere blir kristne i muslimske gulfstater - 28.01.2024
Lovisa var frivillig på Frelsesarmeens krisesenter og hjalp til med praktiske gjøremål. En dag sitter hun i samtale med en kvinne som har vært utsatt for vold og seksuell utnyttelse.
– Jeg kunne ikke tro at jeg satt ansikt til ansikt med en jente på min egen alder som hadde opplevd noe slikt. Jeg hadde aldri hørt en slik historie og var ikke forberedt. Jeg fikk sjokk! forteller hun til Kristelig Pressekontor.
Tvunget til prostitusjon
Kvinnen fra et land i Øst-Europa ble kjærest med en mann hun stolte på. Han fortalte om jobbmuligheter utenlands. Da de kom til Sverige, ble hun i stedet truet til å selge sex.
– Da jeg gikk hjem den kvelden, var jeg totalt knust og oppløst i tårer over at det fantes flere kvinner i min by i samme situasjon. «Jeg må gjøre det jeg kan», tenkte jeg. Livet kunne ikke bare gå videre som vanlig når jeg visste at mennesker ble utnyttet. Dette ble starten på mitt engasjement, forteller Lovisa (34).
Hun leder organisasjonen The A21 Campaigns arbeid i Skandinavia. De har et ambisiøst mål: Å avskaffe alt slaveri overalt og for alltid. Syv år etter møtet med den jevngamle kvinnen, jobber Lovisa på heltid med å hjelpe slike ofre verden over. Med slaverimotstanderen William Wilberforce som forbilde har hun viet seg til å hjelpe mennesker ut av klørne på griske og brutale profitører. Hun rekrutterer også andre som vil jobbe for det samme, og i disse dager etablerer hun A21s tredje kontor i Skandinavia.
Vi møter Lovisa på hemmelig adresse i Oslo. Hennes hverdag er konsentrert om mennesker i de verst tenkelige situasjoner. Globalt hjelper A21 mennesker ut av tvangsarbeid og slaveri. De utsettes derfor for hets og trusler, og A21s kontor er ikke avmerket på noe kart.
– Trenger tankevekker
Moderne menneskehandel forbindes med tvangsarbeid og prostitusjon, ofte under fjerne himmelstrøk. Men det kan like godt finnes rett foran deg uten at du tenker over det.
– Slaveri finnes overalt. Vi har det her også. Ingen land er fritatt. Mennesker tvinges til prostitusjon, til å jobbe på elendige vilkår i byggebransjen, som bilvaskere eller i restaurantnæringen. Vi har en jobb å gjøre også i Skandinavia, sier Lovisa som har ledet A21 i Norge i et par år. Nå vender hun hjem til fødebyen Stockholm for å bygge opp et tilsvarende kontor der. Derfra skal hun lede antislaveriarbeidet i Norge, Danmark og Sverige.
Lovisa mener altfor få er klar over hvor ille det står til.
– Vi trenger en tankevekker. Når vi betaler en svært lav pris for en tjeneste, som hos en bilvasker, må vi spørre oss om personen som utfører jobben, er der på vanlige vilkår. Slik mange varer og tjenester produseres, er det ofte noe galt. Klærne vi har rett på huden, er ofte så billige at vi bør tenke over det, mener hun.
Trosreise
I hverdagen har Lovisa ørene fulle av norsk, svensk og engelsk i en salig blanding, og hun presenterer seg som en «local church girl». Men slik har det ikke alltid vært.
– Jeg var medlem i Svenska kyrkan, men hadde ingen personlig tro. Jeg tenkte at om Gud finnes, får han vise seg for meg, forteller hun. Og det var dette som skjedde for 12 år siden. I jakten på et kristent fellesskap, fant hun Hillsong-menigheten. Der fikk hun høre om A21 og grunnleggeren Christine Caine, og hun engasjerte seg i A21s antislaveriarbeid. Derfor er engasjementet mot slaveri innvevd i Lovisas personlige trosreise.
Hun har møtt Caine noen ganger og beskriver henne som «on fire» – altså litt som henne selv. Hun har vært engasjert i Hillsong-menigheten i Oslo helt til hun pakket sakene sine og flyttet til Stockholm. I Hillsong Oslo trekker hun fram Brit Krogedals betydning.
– For meg er dette arbeidet en naturlig etterfølgelse av Jesus og en respons på at jeg er elsket, fri og tilgitt. Vi er plantet lokalt for å betjene samfunnet rundt oss, slik de snakket om i Hillsong Stockholm. Gjennom dette fikk jeg mulighet til å være frivillig på krisesenteret.
Men nå ville hun gjøre mer, så hun sa opp jobben som personalkonsulent i et rekrutteringsbyrå og bestemte seg for å lære mer om kampen mot menneskehandel.
– Jeg dro til Australia, Kenya, India og Kambodsja før jeg ble praktikant for A21 i Bangkok. Mens jeg var der, fikk jeg tilbud om å gå inn i en ny stilling ved A21s kontor i Oslo. Jeg ble spurt om å lede arbeidet her, og det sa jeg ja til.
– Ikke umulig
Lovisas verste dager på jobb er ikke når hun får høre om enda en grufull skjebne. Dem kjenner hun altfor mange av. Men noe annet er verre.
– Jeg har det verst når mennesker sier at det vi driver med, er umulig, at det alltid kommer til å finnes slaveri. Men det er ikke umulig, og vi må tro at vi kan redde noen og hele tiden ha vår oppmerksomhet rettet mot ett og ett menneske. Vi drives av håp, og vi feirer hver eneste seier. Hver gang, forteller hun.
Kontoret i Oslo – og Stockholm – får oppdateringer fra hovedkvarteret i California et par ganger i uka.
– Hver gang de melder om at vi har reddet et barn fra seksuell utnyttelse eller noen fra tvangsarbeid, registrerer vi en overlevende. Da har jeg min beste dag på jobb, sier Lovisa.
Styrke i trossamfunnene
Det er også meningsfullt når hun inviteres et sted for å snakke om moderne slaveri og når enkeltpersoner, organisasjoner eller menigheter vil jobbe sammen med A21.
At engasjementet for å avskaffe slaveri brer om seg, er lettest å se når Walk For Freedom arrangeres hver høst. De siste åra har tusenvis av mennesker marsjert i gatene i rundt 500 byer i over 50 land for å øke bevisstheten om dette store problemet og for å samle inn penger til motstandsarbeidet.
– A21 startet i Hillsong, men er ikke bare en pinsekarismatisk greie. Det er en ikke-religiøs organisasjon. Samtidig ser vi at flere trossamfunn blir med i kampen mot slaveriet. Slik er det i hele verden. Motoren i arbeidet er troende som reiser seg, og kirkene har alltid vært blant våre største støttepartnere. Jeg tror kirker har en egen mobiliserende kraft, sier Lovisa Njord Johansson.
FAKTA
The A21 Campaign
- A21 er en verdensomspennende frivillig organisasjon som bekjemper menneskehandel, seksuell utnyttelse, verving av barnesoldater, tvangsarbeid og alle former for slaveri.
- A21 ble grunnlagt av Christine Caine i 2008 og har som mål å avskaffe slaveri overalt og for alltid.
- Organisasjonen holder kurs om hvordan man kan forhindre slaveri, berge ofre for slaveri og rettsforfølge menneskehandlere.
- A21 har kontorer i Australia, Bulgaria, Kambodsja, Hellas, Portugal, Sør-Afrika, Spania, Thailand, Ukraina, Storbritannia, USA, Danmark, Sverige og Norge.
- Det første A21-kontoret i Norden ble opprettet i København i 2015. Oslo-kontoret ble opprettet i 2018. Nå kommer det et eget kontor også i Stockholm.