- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Arbeiderpartiet satser på felleskapsløsninger som språkopplæring til voksne og kvalifisering til arbeid. Høyre mener frihet og ansvar er formelen til å lykkes i samfunnet uansett bakgrunn. KrF mener at alle må bidra aktivt til sin egen integrering. Senterpartiet er opptatt av at frivillig sektor skal introdusere nykommerne til det norske samfunnet. Rødt ønsker seg et nytt og solidarisk Norge med plass for alle, og at regjeringen slutter å “produsere” flyktninger gjennom krigsdeltagelse i ulike verdenshjørner. SV vil hive seg i kampen mot de sosiale forskjellene i Oslo, mens Frp mener “flerkultur” som begrep kan oppfattes ekskluderende.
Standpunktene har vært mange og varierende fra de ulike politikerne som siste uka i juni til Utrop TVs studio for å avlegge sitt valgløfte i forbindelse med kommunevalget 12. september.
Norsk er nøkkelen
Fra Arbeiderpartiet kom ordførerkandidat Libe Rieber-Mohn, som argumenterte sterkt for mer språkopplæring slik at barn kan involvere seg bedre i nærmiljøet og foreldre bli integrert gjennom å finne jobb.
– Norsk er inngangsbilletten til det norske samfunnet og en forutsetning for å kunne delta og bidra til fellesskapet. Vi vil ha en helhetlig tilnærming som sikrer at alle lærer norsk; uansett når de kommer til Norge og uansett hvilke forutsetninger man har når man kommer.
Aps satsing på enhetsskole som integreringsstiltak er feil, ifølge Oslo Høyres Saida Begum. Hennes parti vil heller ha tilpasset undervisning, med leksehjelp til de svakeste elevene og utenlandsstipend til de som utmerker seg.
– Venstresidens enhetsskole tar utgangspunkt i en gjennomsnittselev som ikke eksisterer. Vi vet at målrettet ressursinnsats i skolen og fortsatt satsing på grunnleggende ferdigheter innen lesing, skriving og regning sikrer hver enkelt elev, uansett bakgrunn, de beste muligheter for å lykkes videre i livet.
KrFs Aud Kvalbein vil også styrke språkopplæringen og la gratis kjernetidsordningen på barnehage gjelde i hele Oslo.
Nærmiljøets viktighet
Senterpartiets Manghild Meltveit Kleppa hevder at god integrering er ikke noe politikerne kan vedta, men at det må skje gjennom arbeidsliv, skole og organisasjonsliv.
– Vi synes det er viktig at lag og organisasjonar engasjerar seg i integreringen lokalt. Nye innbyggere må også bidra selv med en stor innsats for å bli inkluderte i samfunnslivet gjennom å lære språket, og gjennom å bli engasjert seg i lokalsamfunnet.
Kleppa foreslår også å fjerne arbeidsgiveravgiften slik at det kan bli enklere å få flere med flyktningebakgrunn i jobb.
Ressurs, ikke problem
Rødts Ana Lopez Taylor kom selv som politisk flyktning fra militærdiktaturet i Uruguay. Hun ser for seg et Norge som tar vanlige folks interesser på alvor og fokuserer på mangfold og solidaritet fremfor profittjag.
– Rødt skal ikke se innvandrere som et problem, men som en ressurs. Vi skal bygge dette landet i felleskap, påpeker hun.
Taylor fremhever at Introduksjonsprogrammet skal holde høy kvalitet.
Mer rettferdig by
SVs Marianne Borgen er bekymret for de store og økende økonomiske og sosiale forskjellene, i en by som ofte omtales som “delt”.
Hun vil at et eventuelt nytt venstreorientert byråd i hovedstaden skal satse på flere sosiale tiltak.
Etnisitetsfokus hindrer “virkelig integrering”
Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er skeptisk til å klassifisere enkeltmennesker i etniske kategorier og at begrepet, slik det brukes i dag, er ekskluderende.'
– Jeg registrerer at mange mennesker med innvandrerbakgrunn selv velger å ekskludere seg fra samfunnet ved å definere seg selv som ”flerkulturelle”. På denne bakgrunn etableres foreninger, organisasjoner og medier som mottar både kommunal og statlig økonomisk støtte. Institusjoner som bidrar til å opprettholde ideen om at etnisitet er en egenskap som skiller folk. Slik burde det ikke være.