- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Sadia Jabeen Iqbal jobber som prosjektleder for mangfold og inkludering i Norges Handikapforbund.
Den siste tiden har hun mest fungert som en likeperson for mennesker med minoritetsbakgrunn som er bekymret for koronaviruset.
– Helt siden det ble satte inn strenge korona-tiltak i forrige uke har folk ringt for veiledning. De klarer ikke å forstå hvordan de skal forholde seg eller hvem de skal henvende seg til. Mangel på norskkunnskaper gjør det vanskelig for dem å forstå nyanser i nyhetene og de får ikke med seg hvilke rettigheter de har, forklarer Iqbal til Handikapnytt.
Iqbal har i flere år arbeidet med å kartlegge livssituasjonen til funksjonshemmede med minoritetsbakgrunn, og innvandrerfamilier med funksjonshemmede barn.
– For familier med minoritetsbakgrunn er det ofte mer krevende med funksjonshemmede barn enn for andre, siden det i stor grad er tabubelagt. For eksempel tar de ikke i bruk personlig assistent som mange andre har. Nå blir derfor hverdagen enda mer krevende når livet til et funksjonshemmet barn skal kombineres med å ta seg av andre barn i familien.
Folkehelseinstituttet kom nylig ut med informasjon om koronaviruset på ulike språk, men Iqbal syns det ikke er godt nok, fordi Norge ble på mange måter stengt torsdag, mens denne gruppa fikk først noe informasjon på mandag.
– Det er mange dager å ikke forstå hva som skjer. Da går man redd og engstelig i mange dager.