- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Norsk-sudaneseren har fått æren sammen med Sandra Mujinga, Máret Ánne Sara, Sverre Gullesen og Wendimagegn Belete.
Samtidig opplyser kunstforeningen at grunnet COVID-utbruddet og den nasjonale karantenen, har man måttet avlyse åpningen av kunstprisvinner Kiyoshi Yamamotos utstilling og utlysningen av vinneren.
– Alle nominerte inviteres til en gruppeutstilling i mars neste år. Med gode samarbeidspartnere har Sandefjord Kunstforening fått muligheten til å dele ut en kunstpris på 200.000 kroner til vinneren våren 2021. Prisvinneren får i tillegg en separatutstilling våren 2022, melder kunstforeningen i en pressemelding.
Nominasjonen er en ære
Til Utrop sier Umar at det er en ære å bli nominert til denne prisen sammen med fire markerte navn i kunstfeltet i Norge.
– Å bli sett, anerkjent og løftet opp for jobben du gjør fra et sted som du ikke forventer er noe av det beste en kunstner kan oppleve, tenker jeg. Min eneste tilknytning til Sandefjord er at jeg tok noen fag til min studiekompetanse der for 10 år siden.
– Ser du det som en anerkjennelse av ditt arbeid, at en norsk kunstforening gjør dette?
– Det å få anerkjennelse fra et sted du kaller hjemme er ganske godt. Det er ikke første gangen jeg blir nominert til priser fra norske organisjoner. Jeg har fått Scheibler-prisen i 2018 med nominasjon fra Nasjonalmuseet.
Kunst hele livet
Umar har utøvd kunst profesjonelt siden han ble ferdigutdannet for tre år siden. Han har en mastergrad i medium- og materialbasert kunst, i tillegg til fem år på Kunsthøgskolen i Oslo, hvor han tok kurs i grafikk, smykkekunst, keramikk og tekstilkunst. Han har også motedesignstudier i Paris.
– Jeg har villet være kunstner i hele mitt liv. Jeg jobber med alt som får ideer til å komme frem på en sanselig måte. Og om det krever en ny læring så gjør jeg det.
Kultur og kaos
– Hvordan vil du selv beskrive din stilart?
– Jeg er ikke noe redd for materialer eller det å prøve ut nye teknikker. Ikke minst jobbe i stort format eller utfordre min egen kropp. Jeg kan si at stilen er personlig, kaotisk, kritisk, ryddig og har en sterk tilknytning til min historie og kultur.
Å være flerkulturell kunstner har også sine fordeler, fremhever han.
– Jeg ser på det å vokse opp mellom to eller flere kulturer som en fordel, og en berikelse å ha flere referanser.
Etter nominasjonen planlegger Umar en ny utstilling.
– Jeg er åpen for inspirasjon, men har ikke en en klar følelse som kan utvikles til fysisk kunst. Vanlgivis er det de siste ukene før utstilling at alt kommer på plass og ting blir ganske hektiske.