- Forsvareren til Manshaus reagerer på tidsbruk - 21.11.2024
- Eksperter: Breivik er ikke psykisk syk - 21.11.2024
- Titusener i protest til støtte for urfolket på New Zealand - 20.11.2024
– Barn i fattige familier har ikke råd til vente-og-se-holdningen fra regjeringen. Det er fortsatt hull i det sosiale sikkerhetsnettet som gjør at barn trenger krisehjelp, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.
Han ber blant annet om ekstra bevilgninger til organisasjonene som hjelper disse familiene, og påpeker at det brukes milliarder på å redde bedriftene.
– Hvorfor kan vi ikke da også gi krisehjelp til barna som kanskje trenger fellesskapet aller mest?
MDG er særlig opptatt av å sikre barna i lavinntektsfamiliene tilgang på internett og digitalt utstyr.
– Barna i disse familiene har lite når skolene er stengt. Jeg frykter også konsekvensene når disse ikke får deltatt i digital undervisning eller fritidsaktiviteter uten skikkelig internett eller PC-utstyr, sier Daria Johnsen som er lokalpolitiker i Stavanger og MDGs oppvekstpolitiske talsperson.
Hun foreslår gratis internett for lavinntektsfamilier og ber regjeringen undersøke om det er behov for støtte til innkjøp av IT-utstyr.
– Når man trenger internett for å gå på skolen eller kontakte det offentlige, er det ikke et særgode men essensiell infrastruktur på linje med strøm og avløp, mener Johnsen.
– Regjeringen ser ikke hva som står på spill, når de ikke har en krisepakke for barn i fattige familier, lyder advarselen fra generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.
Før krisen var det over 110.000 barn som levde i lavinntektsfamilier, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Men Hvambsal frykter at det blir enda flere nå under koronakrisen.
De ber blant annet om at Nav må opprette team som skal prioritere saker fra fattige barnefamilier, sørge for rask behandling og økonomisk trygghet. Familiene må sikres tilgang på mat, og ikke minst internett og digitalt utstyr så barna får gjort skolearbeidet, mener de.
– Jeg diskuterer dette blant annet med barne- og familieministeren. Det kan hende at det er noe vi kan gjøre etter hvert, men akkurat nå har ikke Nav kapasitet, sier han til NTB.
Han mener mange av lavinntektsfamiliene får hjelp av tiltakene regjeringen og Stortinget alt har fått på plass, og lover at denne gruppa vil være «høyt på radaren» når nye tiltak skal settes inn.
– Mye av det vi gjør er viktigst for dem med dårlig råd, mener han.
Men Hvambsal er fortsatt svært bekymret for barna i de fattigste familiene.
– Dette er barn som manglet mat i kjøleskapet fra før. Vi kjenner oss ikke trygge på at disse tiltakene sørger for at de har mat nå, sier hun.
Enkelte kommuner melder om noe økt behov for sosialhjelp, opplyser arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav, men rapportene han har fått ikke tyder på at det er noen dramatisk økning.
– Tilbakemeldinger fra fylkesmennene og Nav-kontorene tyder på at vi har god kontroll nå, men det er en uoversiktlig situasjon som kan endre seg, medgir han.