- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– La oss være engler for ukjente naboer disse dager. We shall overcome!
Slik avslutter Asir Ebenezer, generalsekretæren for Det indiske økumeniske kirkerådet (NCCI), sin hilsen til kirkene i India i forkant av påsken.
Indiske myndigheter har i likhet med mange andre stengt landet ned, i første omgang i en 21-dagers «lockdown» fra 24. mars.
Stor andel fattige
Samtidig er for svært mange av Indias 1,3 milliarder innbyggere ikke bare “å dra hjem”. Mange bor bokstavelig talt på gata, eller i skur, tett stuet sammen.
Tusener tar i disse dager beina fatt, eller stuer seg inn i noen av de få bussene som går, for å komme seg ut av de tettpakkede byene og «hjem» til landsbygda. Dagarbeidere, fattige migranter og tiggere mister den lille inntekten de har.
– India er, sammen med Nigeria, landet i verden med flest fattige mennesker. Og blant disse er det store grupper som daliter (kasteløse), urfolk, og minoritet-grupper som kristne og muslimer, som er særlig sårbare nå, sier seksjonsleder Einar Tjelle i Kirkerådet.
Kristne og muslimer utsatt
Han er også styremedlem i International Dalit Solidarity Network (IDSN), en menneskerettighets-organisasjon som arbeider for å styrke menneskerettighetene for de mer enn 260 millioner kasteløse i verden.
– Vi ser i India gjerne flere lag av undertrykkelse og diskriminering, hvor fattigdom, kjønn, kaste, og religiøs minoritetsidentitet gjensidig forsterker hverandre. I tillegg er det mange som har en annerledes seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne. Korona-viruset kommer på toppen av dette, sier Tjelle.
Flesteparten av de kristne i India er daliter eller tilhører sårbare urfolksgrupper, sier Tjelle.
– Sammen med indiske muslimer blir de sett på som tilhørende «ikke-indiske religioner». Hindu-nasjonalister har gjennom lang tid hatt et råkjør mot mange kristne og muslimer. Den siste tiden er muslimer særlig angrepet.