- Redaktør, politiker og bibliotekar - 17.10.2013
- Mer positive til innvandrere etter terroren - 05.12.2011
- Kulturkrasj i thriller-format - 21.11.2011
I januar i år angrep en gruppe ukjente menn homoaktivisten David Kato i hans eget hjem. De slo Frank Mugishas nære venn og kollega ihjel med en hammer.
– Dette er min største frykt; å bli drept i mitt eget hjem. Hvis noen kunne komme seg inn i Davids hus om dagen og ta livet av ham, da kan de greie det med meg også, sier Frank Mugisha til På Høyden.
Lederen for Sexual Minoritys Uganda (SMUG) vil på Søndag motta Rafto-prisen for 2011.
Jeg må være veldig, veldig forsiktig med hvor jeg beveger meg. Hver morgen planlegger jeg dagen veldig nøye.
Homofile ender opp i slummen
I Uganda regnes homofili som noe ”uafrikansk” og ”smittefarlig” – en forurensing som vil ødelegge samfunnet hvis den ikke elimineres. Raftostiftelsen beskriver hvordan mennesker med avvikende seksualitet, legning og kjønnsforståelse blir utstøtt av familie og lokalsamfunn. De mister i mange tilfeller jobb, skoleplass og bolig, og blir således tvunget til å bo i slummen.
Farlig utenfor døra
I Uganda blir homofile slått, sparket og bitt på gata. De blir gjerne også arrestert av politiet uten grunn.
– Jeg må være veldig, veldig forsiktig med hvor jeg beveger meg. Hver morgen planlegger jeg dagen veldig nøye; hvilken rute jeg skal ta til jobb, når det er trygt å gå hjem. Hvis noen forteller meg at det er farlig å gå ute, holder jeg meg hjemme, forklarer han til På Høyden.
Media avslører de homofile
Ugandiske medier ser det som sin oppgave å peke ut landets homofile. Den tabloide avisen Rolling Stone publiserte i 2010 en liste med navn, bilder og adresser til Ugandas 100 ”verste” homofile under tittelen Hang Them. Frank Mugisha mener at mediene, i likhet med mange religiøse miljøer, gjennom å dyrke løgner og konspirasjonsteorier, sprer propaganda til sine tilhørere.
Menneskerettigheter
Frank Mugisha hevder at prisen beviser at homokampen i det afrikanske landet er løftet opp på et nytt nivå, der det handler om grunnleggende menneskerettigheter.
– For meg personlig betyr prisen veldig mye. Den gir inspirasjon og bekrefter at det er verdt å kjempe. Samtidig betyr det å få en slik pris at homokampen er en kamp for menneskerettigheter, sier Mugisha.
Dødsstraff
I oktober 2009 forsøkte ugandiske myndighetene å innføre en ny lov; en ”Anti-Homosexuality Bill”. Fengsel på livstid er minimumsstraffen, og dersom homofilien gjentar seg, åpnes det for dødsstraff.
Lovforslaget ble stoppet i første omgang, grunnet internasjonalt press. Men det ligger fremdeles i parlamentet, og vil ifølge sentrale politikere på ny bli tatt opp til behandling. Mange politikere gir uttrykk for at lesbiske og homofile er uten menneskeverd og bør drepes, ifølge Raftostiftelsen.
Det er nettopp den internasjonale oppmerksomheten, Mugisha mener kan stoppe lovforslaget for godt.
– Desto mer vi snakker om det, jo vanskeligere blir det for ugandiske myndigheter å fortsette trakasseringen, sier Frank Mugisha til På Høyden.