- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Handlingen finner sted i Berlin og følger to dansere fra Buenos Aires, Juampy Ramirez og Daniel Arroyo, mens de utforsker Berlins gater og bakgårder.
I løpet av videoen skjer det en forvandling hvor de tar på seg sminke og kler seg i ekstravagante drag-klær.
Videoen er et personlig og ukonvensjonelt portrett av de to unge artister som leker med grenser i et ellers ganske konservativt tangomiljø, satt til musikk av komponisten Osvaldo Pugliese. Bak filmen står den norske cinematografen Åsmund Hasli.
– Konseptet er å kombinere tango med angrogyni og elementer fra drag-show forteller bandmedlem Karl Espegard.
Kunst påvirket av omgivelser
Juan Pablo De Lucca, som også er bandmedlem, kommer fra en kjent tangofamilie i Buenos Aires. For tiden bor ham i Berlin, en by med mye alternativ kultur.
– For oss handlet det om kunstnerisk påvirkning, og viljen til å utforske grensene i sjangeren vi spiller, sier De Lucca
– Vi hørte at danserne var i Berlin, og lyttet til idéen. Så så vi sjansen til å lage akkompagnementet til en video som kunne mane til ettertanke og virkelig utfordre kunstneriske grenser, forteller Espegard.
Utfordrer kunstnerisk konsensus
Espegard ser for seg som viktig å gå løs på grenser innad i sjangeren.
– Tango er en klassisk sjanger med en tradisjonsrik formel som gir kommersiell suksess. Vi ser at nye band kopierer den samme formelen fra 30- og 40-tallet. I seg selv er det greit, samtidig som vi tror på at det er viktig å dra inn nye impulser. I El Muro tenker vi at tango er levende musikk, ikke bare noe statisk.
– Ved å gjøre denne videoen har vi nådd frem til et publikum som vanligvis ikke hører på tango. Vi ser for oss at tango skal ut til folket, sier De Lucca.
Folk skal være seg selv
– Vil dere skape noe helt nytt innenfor tango?
– Egentlig ikke. Her handler det om å sende ut et budskap, om at det er viktig å utfordre seg selv og egne grenser. Og ikke minst at det skal være lov å være seg selv.
I Argentina, tangoens hjemsted, er uttrykk knyttet kjønnsuttrykk og alternativ seksualitet praktisk talt fraværende i tango-tradisjonen.
– En slik estetikk blir dermed ikke så veldig vanlig. selv om det også skjer samfunnsmessige endringer. Vi vil gjerne provosere, gjerne med litt humor med å lage en slik video. Hvis man ikke kan utfordre sin egen sjanger legger man bånd på seg som artist.