Forfatter Cornelius Jakhelln skrev bok hvor han tar et oppgjør med sin "radikaliseringsprosess".
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
33-åringen, som for tiden er aktuell med to bøker på to forlag, fikk stor oppmerksomhet i sommer da han skrev et lengre innlegg i Morgenbladet etter 22. juli, hvor han fortalte om sin egen radikaliseringsprosess fra 2002 til 2006. Innlegget handlet om hvordan han kjente seg igjen i noe av raseriet til Anders Behring Breivik og sa at han tok raseriet hans på alvor.
For forfatteren kom raseriet sigende da han studerte filosofi ved Sorbonne universitetet i Frankrike.
– Som blond mann følte jeg meg utrygg i nabolaget. Jeg ble ikke forfulgt, men fikk mange hatefulle blikk. Jeg har følt rasisme, følt meg truet som hvit mann, og fikk en slags paranoia av det. Jeg så en kompromissløs selvhevdelse jeg syns var skremmende, samtidig som jeg beundret den. Det fikk meg til å utforske min germanske kultur, sier Jakhelln til dagbladet.no.
Raseriet må diskuteres
Jakhellns ønske med boka er at raseriet den hvite mannen bærer skal bli gjenstand for diskusjon. Han mener at tanker, til tross for ekstremt innhold, aldri er farlige.
– Raseriet blir først farlig når det ikke får utløp, det er hva jeg tror.
Kunne du blitt massemorder?
– Nei, jeg har en god oppdragelse, en god utdannelse og uhindret tilgang til kunst. Jeg tror hvem som helst kan føle et raseri. På en raseriskala kan en syk mann som vil Breivik representere et maksimum, mens jeg heller ville plassere mer mot midten, sier forfatteren.