- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Coral fikk gode karakterer, og begynte den klassereisen han lenge hadde ønsket seg. Videregående skole ble til universitet, og studiene der ga adgang til et studiestipend i Brasil. Her jobbet han i åtte år før han vendte nesen mot Norge og en jobb i offshorebransjen i 2009. To ganger har han også vært han utstasjonert i Darmstadt i Tyskland for å studere. Coral kan skilte med en doktorgrad i mekanikk (Mechanical Engineering) og utdannelse fra universiteter og høgskoler i Peru, Brasil og Tyskland.
Samtalen dreier i retning av norsk fiskeindustris investeringer i Peru og økonomisk vekst i Latin-Amerika.
– Norge og norske firmaer har fått opp øynene for Peru de siste årene, i likhet med andre rike vestlige land. Perus største fortrinn er gode råvarer fremfor menneskelig kapital. Jeg skulle gjerne sett at utdanningssystemet hadde blitt bedre, slik at Peru kunne utdanne nok folk til både å få landet til å vokse og til å hente nye impulser utenfra som de kan ta med tilbake fra et utenlandsopphold. Norges samfunnsmodell, med fokus på vekst, velferd og utdanning er absolutt noe vi kunne la oss inspirere av i Peru, mener han.
Han innrømmer samtidig at medaljens bakside finnes og i Europa, og at ikke alle kan lykkes. Coral er sterkt bekymret for venner og kjente i Spania på grunn av finanskrisen der.
– Jeg vet om mange som har måttet dra tilbake dit eller hele veien til Peru etter blant annet å vært her i Norge. Å fikse et helt nytt klima, en helt arbeidskultur, ja en helt ny tilværelse er ikke bare bare. For meg var det vanskelig de første månedene, når min familie og jeg måtte komme oss over de byråkratiske hindringene. Og når landet hvor man befinner seg i plutselig kommer i en usikker økonomisk situasjon, så blir det en ekstra belastning.
Norge og norske firmaer har fått opp øynene for Peru de siste årene.
Krav til resultater
Nede i kantinen er det tid for jobblunsj, og nå byr Coral på laksesandwich. Stemningen virker uvanlig avslappet på en jobbdag. Men som det heter i ordtaket: skinnet kan bedra. Og på Kongsberg jobbes det, selv om kanskje ikke ser slik ut ved første øyekast.
– Her er det fleksitid, og man kan jobbe veldig uavhengig. Alle har sine egne prosjekter. Vi er ulike nasjonaliteter og kulturer, men alle har en felles forståelse av at man må levere. Frister og resultatkrav må overholdes. Om man er norsk, peruaner eller inder, har ingenting å si.
Navn: Fredy Coral
Opprinnelig fra: Peru. Kom til Norge i 2009.
Alder: 37
Snakker: Spansk, engelsk, portugisisk og norsk.
Sivilstatus: Gift og ettbarnsfar.
Gode sider: Har en definert væremåte og en målbevisst personlighet. Rolig og avbalansert, men samtidig også ærlig og uredd for å si sin mening, særlig i en situasjon hvor ting ikke funker.
Negative sider: Ikke like flink med husarbeidet som på kontoret. Skulle gjerne også vært mer romantisk og “typisk latino” og mer glad i fotball.
Hvilke personer ville du invitert til middag?: Foreldrene mine, en av mine bestevenner fra studietiden, og min jobbkompis Morten, som var en slags mentor for familien min og meg de første månedene i Norge.