Forfatningsrådet i Frankrike, som er landets høyeste juridiske myndighet, vedtok tirsdag at loven, som ble vedtatt av det franske sentatet i januar, strider mot prinsippet om meningsfrihet, som er fastslått i grunnloven. Dermed kan loven ikke tre i kraft, har Forfatningsrådet bestemt.
Nasjonalforsamlingen har også allerede godkjent loven, som skulle gjøre det straffbart å fornekte folkemord som er anerkjent i Frankrike. Blant hendelsene som ble omfattet av loven, var folkemordet på armenerne mellom 1915 og 1917. Ifølge offisielle opplysninger fra Armenia skal så mye som 1,5 millioner mennesker ha mistet livet i folkemordet, mens Tyrkia setter tallet på døde til 500 000 og benekter at det dreier seg om et folkemord.
– Det franske forfatningsrådet har truffet en riktig beslutning, skrev visestatsminister Bülent Arinc på Twitter etter at dommen ble kjent, ifølge avisen Die Presse.
Det franske forfatningsrådet har truffet en riktig beslutning.
Utenriksminister Ahmet Davutoglu håpet på sin side at det “trekkes lærdom” av kjennelsen i Frankrike.
Forfatningsrådet vurderte at loven om folkemord medførte en fare for at en hver fornektelse av et folkemord som er anerkjent som sådan i Frankrike ville falle inn under lovens område. Domstolen vil ikke blande seg inn i historikeres vurdering av historiske hendelser for å fastslå om en gitt hendelse kan betegnes som folkemord eller ikke. Når det gjelder Holocaust, viser domstolen til at dette folkemordet ikke er anerkjent av Frankrike spesielt, men er bredt anerkjent internasjonalt.
Frankrikes president Nicholas Sarkozy nølte ikke lenge med å komme med en reaksjon på dommen. Han oppfordret regjeringen til å utarbeide en ny versjon av loven. Fornektelse av folkemord er ikke akseptabelt, hevder han, og må straffes.
Tyrkia har tidligere beskyldt Sarkozy for å ha drevet fram loven av valgtaktiske grunner for å sikre seg stemmene til de 400 000 personene av armenske opprinnelse i landet.