Skrev dikt – fikk innreiseforbud

Kontroversiell: Forfatter Günter Grass har kommet med diverse utspill som har skapt debatt i løpet av sin karriere. Nå er han igjen ute i hardt vær
Foto: Christoph Müller-Girod / http://www.flickr.com/photos/muellergirod/5123856873/sizes/o/in/photostream/
Den tyske nobelprisvinneren i litteratur fra 1999, Günter Grass, har vakt oppsikt med diktet ”Was gesagt werden muss” eller ”Det som må bli sagt” på norsk. Diktet tar for seg Israels atompolitikk, og har gitt Grass innreiseforbud til landet.

Det 69 linjer lange diktet ble publisert onsdag på forsiden av kulturseksjonen i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Diktet har fått Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å se rødt: – Det er skammelig, sier han og legger til at det er Iran og ikke Israel som er en trussel mot fred og sikkerhet i verden.

Tok feil

Etter oppstyret i kjølvannet av det kontroversielle diktet forteller Grass at han ikke mente å gå til angrep på staten Israel, men på Benjamin Netanyahus myndighetsutøvelse.

Jeg er engstelig for at dette blir et vendepunkt for måten en del av den tyske allmennheten snakker om Israel på.

– Jeg burde fått med det i diktet, sier han til New York Times.

I diktet sier Grass imidlertid at Tysklands nazistiske fortid og holocaust ikke kan brukes som påskudd til å tie om Israels atomkapasitet. Han mener at tyskerne kan bli medansvarlige for en ny forutsigbar forbrytelse ved å unnlate å kritisere.

– Jeg vil ikke tie fordi jeg lei av Vestens hykleri, skriver Grass.

Krass kritikk av Grass

Gary Smith, som er administrerende direktør ved Det amerikanske akademiet i Berlin, er engstelig.

– Han retter tyskeres frykt mot Israel. Jeg er engstelig for at dette blir et vendepunkt for måten en del av den tyske allmennheten snakker om Israel på, sier Smith.

Jakob Augstein, som gir ut ukebladet Der Freitag, sier at Grass’ tekst verken er et godt dikt eller en briljant politisk analyse. Likevel velger han å takke forfatteren for å ha satt i gang en debatt om Israels trussel mot verdensfreden.

Takker Grass

Irans visekulturminister Javad Shamaqdari er svært fornøyd med Grass’ ord. I et brev til forfatteren skriver han:

 – Jeg leste ditt litterære verk om humant og historisk ansvar, og det advarer på en vakker måte. Forfattere har mulighet, helt på egen hånd, til å forhindre menneskelige tragedier på en helt annen måte enn hæren.

Diktet er blitt sterkt kritisert i Tyskland, der kraftig fordømmelse av Israel er tabu på grunn av den nazistiske fortiden og jødeutryddelsen i holocaust.