Norsk Folkehjelp, den siste store ideelle aktøren, er så presset at de vurderer å legge ned hele sin mottaksvirksomhet, ifølge Dagbladet. Det vil i så fall bety slutten for ideelle, frivillige aktører innen drift av asylmottak:
– Vi er helt på smerteterskelen, enkelt og greit. Det kan ikke være meningen at ideelle organisasjoner skal subsidiere norsk asylpolitikk. Vi driver på et økonomisk minimumsnivå, og kan ikke kutte ytterligere, sier generalsekretær Liv Tørres til Dagbladet.
Snart legger ytterligere to av Norsk Folkehjelps ni gjenværende mottak ned. Tørres er tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet, men går rett i fleisen på sine egne:
– Jeg vil si det så klart som at dagens politikk tvinger ideelle, frivillige aktører ut av mottaksdriften. Med dagens anbudssystem undergraves målet om å ha med frivillige fullstendig.
Dette skjer på tross av at der er et uttalt politisk ønske om en tredeling av asylmottaksdriften mellom offentlige, ideelle og private aktører. Tallene Dagbladet har funnet fram viser at privatiseringen for alvor skjøt fart da de rødgrønne kom til makten i 2005. Året før, under borgerlig styre, var det henholdsvis 66,4 prosent private og 14,2 prosent ideelle.
Ønsker fremdeles ideelle
Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Justisdepartementet sier at departementet er opptatt av problemstillingen.
– Det er ønskelig at andelen kommunale og ideelle driftsoperatører ikke reduseres ytterligere, og gjerne går noe opp. Vi er i ferd med å vurdere konkrete tiltak, blant annet med utgangspunkt i kunnskapen fra Berge-utvalget sier han til Dagbladet.
At utviklingen har skutt fart under de rødgrønne, forklarer han med den store tilstrømmingen av asylsøkere til Norge i 2008/2009. Da var de private, kommersielle aktørene raskere på pletten enn de ideelle, ifølge Thorshaug.