- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Stoltenberg la til at det er viktig for det norske samfunnet å vise at man tror på verdier som blant annet mangfold og toleranse.
– Vi må minnes, vi må trøste hverandre, men ikke minst lære av det som skjedde, sa han til fremmøtt norsk og utenlandsk presse.
På spørsmål fra svensk tv om ettårsmarkeringen kunne oppfattes som “statlig sorg”, svarte han med å si at “ofrenes familier setter pris på at fellesskapet anerkjenner dem”.
– Som en hel nasjon opplevde vi 22. juli som et angrep på de overnevnte verdiene, og på det norske demokratiet. Her er det viktig å stå samlet og vise at man slår ring, både om verdiene og de etterlatte. Vi uttrykker en kollektiv sorg og en kollektiv støtte.
Verdsetting
Videre påpekte statsministeren at Norge som nasjon har på mange plan lært av det som skjedde for et år siden.
– To viktige ting er det å kunne verdsette livet og demokratiet. Her håper jeg vi har innsett at demokratiet er det viktigste virkemiddelet for mangfold og mot intoleranse. Rettstaten skal brukes i kampen mot hatet, mente han.
– Handler ikke om parti- eller innvandringspolitikk
Finske YLE spurte på sin side om Norge har lært noe etter angrepene, og viste blant annet til den siste tids debatt om romfolket og en økende høyredreining i den offentlige debatten om etnisk mangfold, som i mange andre europeiske land.
– Jeg tror ikke vi skal koble noen politiske partier til det som skjedde 22. juli i fjor, for det blir helt feil, svarte Stoltenberg kontant.
En innvandringsdebatt er viktig å ha i et demokrati som Norge, la han til.
– Å ha standpunkter, uenigheter og meningsforskjeller fullt ut legitimt. Å koble 22. juli til partipolitikk blir feil nettopp fordi de fleste politiske partier i Norge tror på debatt fremfor vold som middel for å løse konflikter, hevdet Stoltenberg.