Politikere sliter med Facebook-ekstremisme

 
Foto: Skjermdump
Flere norske politikere må slette ekstreme utsagn på sine Facebooksider flere ganger i uka, melder Aftenposten. 

Flere ganger i uken må hatefulle ytringer slettes fra politikernes offisielle fansider på nettet, der folk under fullt navn og med bilde legger ut sjikane, rasistiske innlegg, trusler og oppfordringer til vold, skriver avisen. 

- Vi har en høy terskel for å sensurere, men det er en vanskelig balansegang. Grensen går ved trusler og lignende ytringer. Da fjerner vi innleggene, sier statsministerens politiske rådgiver Sindre Fossum Beyer.

Stoltenbergs side følges av nær 300 000, og daglig publiseres det flere titalls innlegg fra vanlige brukere på sidens «vegg». Også i PSTs trusselvurdering for 2012 bemerkes trusler mot politikerne på nettet – om enn trolig i mer lukkede fora: «Antall trusler mot norske myndighetspersoner har økt vesentlig etter terrorhandlingene 22. juli. Økningen er i stor grad knyttet til mishagsytringer og trusler på internett. Ytringene og truslene har også blitt grovere og mer alvorlige», skriver PST ifølge Aftenposten. 

Skulle ønske at noen snitter de opp i småbiter og bruker dem som hundefor.

Aftenposten dokumenterer de grove utsagnene med bilder fra Facebook-sidene til Jens Stoltenberg og Per Sandberg. 

Ville bruke romfolk som hundefor
Men også folk som selv har vært involvert i politikk, i dette tilfelle en tidligere lokalpolitiker, kommer med krasse utfall på sosiale medier. Elise Karlsen fra Lakselv startet en støttegruppe for romfolket på Facebook. Ifølge den samiske avisa Sagat har Karlsen mottatt flere drapstrusler etter dette. Flere av gruppens medlemmer var opprørte fordi de var lagt til som medlemmer uten selv å ha bedt om det.

Blant dem er tidligere Frp-politiker i Kautokeino, Per Egil Eira. I et lengre innlegg på støttegruppens facebookside uttrykker han sterk misnøye over det ufrivillige medlemskapet, og kommer i den forbindelse med sterke ord om romfolket.

– (…) Skulle ønske at noen snitter de opp i småbiter og bruker dem som hundefor. Få meg bort fra gruppa her, har Eira blant skrevet, ifølge Nordlys.