Styremedlem i ICC: – Jeg fikk respekt for Helgheim

Frps stortingsrepresentant Jon Helgheim møtte forrige uke styret i moskéen ICC. Møtet har skapt negative reaksjoner blant hans Facebook-følgere. Selv mener politikeren at folk må kunne møtes og drøfte problemstillinger knyttet til integrering.
Foto: facebook.com/JonHelgheimFrP
– Vi skal leve og snakke sammen, sier Frps Jon Helgheim etter negative reaksjoner på dialogmøte med ICC-moskéen. Styremedlem sier til Utrop at møtet førte til respekt.

Sent i oktober møtte Frp-politikeren styret i Islamic Cultural Center (ICC). Helgheim, som er en aktiv aktør i innvandringsdebatten skrev i en post på Facebook:

– ICC har gått foran og gjort flere positive grep for å imøtekomme samfunnets forventninger og de bidrar til mer åpenhet blant muslimske trossamfunn.

Helgheims dialogmøte skapte i etterkant harme blant flere av hans følgere, med kommentarer som:

«Helt ærlig, hva skal vi med moskeer og islam i Norge? Hva godt bringer det oss? Vi ønsker ikke dette!!»
«Ser du enda ikke at det er umulig å reformere is/l@m?»
«Hva betyr så “taqiija” Helgheim? Diskuterte du dette med disse menneskene?»
«Undertrykkelse, tvangsekteskap og æreskultur er bare en av mange ting de viser med denne hijaben og sine sorte kjortler. La deg ikke lure av at de snakker deg etter munnen»

– Snakk sammen om utfordringer

Helgheim har i et tilsvar på Facebook-reagert på de mange negative kommentarene han fikk tilsendt.
– Jeg registrerer at mange ble veldig sinte fordi jeg hadde et hyggelig møte med ICC i Oslo. Jeg kan forsikre dere om en ting; dette var ikke første gang jeg møter muslimske trossamfunn, og langt fra siste gang. Ærlig talt, vi er voksne mennesker, vi skal leve sammen og vi skal selvsagt snakke sammen!
Han ser kampen mot islamistisk ekstremisme, religiøs tvang og sosial kontroll som en av sine viktigste saker.
– Jeg gjennomfører haugevis med møter med alle slags aktører for å bekjempe dette. Jeg kjenner temaet bedre enn de fleste og jeg har jeg lest de fleste bøker som omhandler tematikken, inkludert Hege Storhaug og Terje Tvedts bøker (sistnevnte har jeg også hatt møte med). Jeg har sett på nært hold hva sosial kontroll og religiøs tvang kan gjøre. Jeg vil hjelpe de barn og unge som er utsatt, og gir stort sett blaffen i hva andre voksne måtte mene om det.

Enige om mesteparten

Arshad Jamil, styreleder i ICC, er enig i Helgheims beskrivelse om at “voksne folk skal snakke sammen”.
Arshad Jamil fra Islamic Cultural Centre satte pris på dialogmøtet med Frp-politiker Jon Helgheim.
Foto : Claudio Castello

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte, med god stemning, hvor vi også snakket om utfordringer, og vi også fant ut at vi i det minste hadde felles mål. Vi kan snakke sammen og ha dialog selv om vi kan være uenige på enkelte ting.

Frp-politikeren Helgheim og ICC har samme mål for Norge, sier Jamil.

– Det vi var helt enige om på det møtet, var at vi ikke ønsker et samfunn som Frankrikes her i Norge. Da har vi samme mål. Det er et fint utgangspunkt, selv om veien til målet er ulik.

Ikke første Frp-besøk

ICC har langvarig tradisjon med å invitere politikere og andre relevante samfunnsaktører, fortsetter Jamil.

– For 15 år siden gjestet Carl I. Hagen vår moské, hvor vi hadde et liknende møte. Vi har også hatt ulike møter med andre politikere og trossamfunn i forbindelse med vårt engasjement og arbeid.

– Kan slike fysiske møter bidra til bedre debattklima?

– Jeg opplevde personlig at det å møtes ansikt til ansikt, uten et medieregi med debatt som formål og kameraer tilstede, bidro til et åpent og konstruktivt møte. Jeg fikk også respekt for Helgheim som person.

Jamil ser det som viktig med kunnskapsbasert dialog,

– Vi må prate med, og ikke om hverandre. I et flerkulturelt samfunn, med de utfordringene det innebærer, og spesielt med tanke på hvordan debattklimaet ofte utvikler seg, er vi nødt til å sitte mer sammen og jobbe for et inkluderende Norge.