- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Hvordan opplever muslimene dette hatet? Hvilke strategier har de for å møte dette hatet? Spørsmålene tas opp i en ny undersøkelse, som er del av forskningsprosjektet «Radikalisering og motstand».
Forskerne i prosjektet har intervjuet 90 norske muslimer i alderen 18–32 år. Forskerne har fått vite mye om hva slags hets en muslim i Norge opplever på en helt vanlig hverdag, enten på skolen, på vei til jobben eller i familier, melder forskning.no.
Fysisk hets er verst
Hetsen som påvirker dem mest er den som skjer ansikt-til-ansikt og blir rettet mot dem personlig, i kontrast til hets på nett og i sosiale medier.
– Vanligst er kommentarer som «jævla muslim» og «jævla terrorist». Mange som jobber med kunder i tjenesteytende næringer, opplever dette, forteller forsker ved Universitetet i Oslo, Azin Banafsheh, til forskning.no.
Azin jobber på prosjektet som ledes av professor Sveinung Sandberg. Hun jobber for tiden med forskning om protester mot rasisme og diskriminering, samt hvordan etniske minoriteter opplever og forholde seg til rasisme og diskriminering.
Sandberg, som står sammen med Azin om undersøkelsen, ser det som et paradoks at det finnes lite kunnskap om hets mot unge med muslimsk bakgrunn.
– For dette er et stort samfunnsproblem, slår han fast.
Snakket saklig tilbake
Ifølge undersøkelses reagerer unge muslimer ulikt når de hetses verbalt. Likevel finnes det noen mønstre som går igjen, sier forskerne.
En av strategiene er å snakke tilbake. Dette handlet om å svare kort og poengtert på skjellsord eller beskyldninger om Islam. Det kunne også gi mulighet for å vise egen kunnskap.
Ahmed (26) er en av intervjuobjektene. Han mener det er viktig å ha gode argumenter og kunnskap om islam for å utfordre hets og «vinne over» den som hetset.
Hets snus til positiv meningsutveksling
En annen strategt var dialog. I undersøkelsen svarte flere hvor viktig det var for dem å møte de som hadde fordommer på en åpen og positiv måte. Slik ville de motvirke fordommer og forsøke å snu negative hendelser til noe positivt.
Amina (19) fortalte at hun flere ganger hadde møtt mennesker som hetset muslimer, men at hun hadde positive erfaringer med å møte dem med vennlighet:
«Det er mange som starter med å krenke alt ved meg, enten det er min religion eller at jeg bruker hijab. Men jo mer jeg investerer i dem, jo mer jeg møter dem i dialog, desto oftere ender de faktisk opp med å si at jeg er åpen og raus.»