– Dersom dette bekreftes, er det snakk om alvorlige brudd på folkeretten, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.
FN og andre hjelpeorganisasjoner har ikke kunnet besøke leirene som huset nærmere 100.000 eritreiske flyktninger i Tigray-region siden etiopiske regjeringsstyrker gikk til krig mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i begynnelsen av november.
– Jeg oppfordrer sterkt den etiopiske regjeringen til å oppfylle sine forpliktelser overfor flyktninger i henhold til folkeretten og til å beskytte alle flyktninger som befinner seg i landet, sier Grandi.
– Plutselig kom det soldater til leiren vår og åpnet ild. Situasjonen var svært alvorlig, det var mye skyting, forteller Kheder Adam, en av de eritreiske flyktningene som nå befinner seg i Sudan.
Fredag ble det kjent at myndighetene i Etiopia var begynt å transportere eritreiske flyktninger i Addis Abeba-området tilbake til Tigray.
– Vi har mottatt alarmerende meldinger fra eritreere i utlandet. Da vi undersøkte dem, kunne vi fastslå at hundrevis at flyktninger i dag morges ble satt på busser og returnert til Tigray-regionen. Regjeringen har ikke orientert oss om dette på forhånd, het det i en uttalelse fra UNHCR.
Ifølge ubekreftede meldinger befinner det seg også eritreiske regjeringsstyrker inne i Tigray, der de har hjulpet etiopiske styrker i kampen mot TPLF.
– Det foreligger troverdige rapporter om et eritreisk militært nærvær i Tigray. Vi ber om at slike styrker øyeblikkelig trekkes tilbake, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Washington fredag.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret.
– Jeg forventer at partene i konflikten respekterer internasjonal humanitærrett og unngår brudd på internasjonale menneskerettigheter. Eventuelle brudd på humanitærretten og menneskerettighetsovergrep må etterforskes og straffeforfølges, sier Søreide i et skriftlig svar til partiet Rødt.
Søreide viser til at Amnesty International har meldt om grove menneskerettighetsbrudd vest i Tigray, men at det er vanskelig å ut informasjon fra regionen.
– I samarbeid med det internasjonale samfunn vil Norge fortløpende vurdere ulike tilnærminger for å få verifisert konsekvensene av konflikten og eventuelle brudd på internasjonal humanitærrett og internasjonale menneskerettigheter, sier Søreide.
Fire uker etter at kamphandlingene var over, nådde lørdag den første nødhjelpskolonnen regionhovedstaden Mekele.
Sju lastebiler med nødhjelp fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) var med i kolonnen. I lasten var blant annet medisiner og medisinsk utstyr til bruk i behandling av rundt 400 sårede fra krigen.
– Det er den første internasjonale hjelpen som ankommer Mekele siden den brøt ut kamper i Tigray for over en måned siden, heter det i en uttalelse fra ICRC.